Doorzoeking in onderzoek vleesfraude

5 maart 2013

BREDA - Het OM is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar vleesfraude door Windmeijer Meat Trading (WMT) in Breda en Draap uit Cyprus. De opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) heeft vandaag een kantoor in Breda doorzocht en administratie in beslag genomen.

Dat maakte het Openbaar Ministerie bekend. Het onderzoek gebeurt onder leiding van het Functioneel Parket.

De vleeshandelaren zouden niet voldoen aan de traceringsplicht voor vlees en worden verdacht van valsheid in geschrifte. Dat meldt de Volkskrant.

Waar hun vlees vandaan komt en waar het naartoe gaat, is onderwerp van onderzoek.

Bij de vleeshandelaar in Breda werd eerder al onderzoek gedaan door de NVWA vanwege een melding uit Groot-Brittannië over paardenvlees in runderlasagne.

Schakel

WMT handelt met het Cypriotische bedrijf Draap (van Nederlander Jan F.) dat door Franse en Britse media expliciet wordt genoemd als de schakel tussen slachterijen in Roemenië en de diepvriesmaaltijden met rundvlees die ook paardenvlees bevatten terwijl dit niet op het etiket stond.

Paardenvlees van WMT ligt nog steeds opgeslagen bij vrieshuis Nemijtek op hetzelfde terrein in Breda. Nemijtek krijgt geen contact met de eigenaren. De directeur is spoorloos.

WMT/directeur Hans W. en Jan F. zijn vorig jaar veroordeeld voor fraude met halalvlees. Geïmporteerd paardenvlees werd toen verkocht als halal geslacht Nederlands rundvlees.

Jan F. kreeg 1 jaar cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Hans W. kreeg 160 uur werkstraf plus een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Zijn bedrijf kreeg een boete van 20.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?