
Het Braziliaanse chemieconcern Braskem heeft verpakkingsmateriaal ontwikkeld dat van kleur veranderd als het voedsel is bedorven. Hiermee hoeft de consument niet meer te kijken naar de houdbaarheidsdatum of 'zelf aan de melk te ruiken'. Dit meldt het blad Kijk op de site.
Zuurtegraad
De techniek is niet nieuw en werkt simpel. Speciale polymeren in het verpakkingsmateriaal reageren op de pH (zuurtegraad) van het eten of drinken. Als bijvoorbeeld de melk zuurder wordt, verandert de kleur van de dop.
?v=JCr2VGcA3sY&feature=youtu.be
Flessendop
De techniek kan voor veel producten worden gebruikt. Denk aan flessendoppen, frisdrankblikjes en jerrycans. Braskem hoopt de verpakking over twee jaar in de markt te kunnen zetten. Want het bedrijf moet eerst nog een aantal testen uitvoeren. Zo willen ze kijken of er nog andere indicatoren dan zuurtegraad zijn. Ook willen ze zeker zijn dat de verpakkingen goed aangeven of het eten al dan niet is bedorven.
Lees ook: