'Stijging consumptie vleesvervangers en plantaardige zuivelvarianten'

6 maart 2018

De Green Protein Alliance meldt dat de supermarktverkoop van vleesvervangers in Nederland in 2017 steeg. De consumptie nam toe met 17 procent ten opzichte van 2016. De plantaardige zuivelvarianten groeide met 6,6 procent. Daarnaast daalde de retailverkoop (supermarkten) van vlees (-1,7 procent) en zuivel (-1,3 procent). Dit blijkt uit cijfers van marktbureau IRI.

Dit betekent volgens de Green Protein Alliance dat steeds meer Nederlanders de smaak van plantaardige variaties waarderen. Anders gaan eten is in het belang van de gezondheid en het klimaat, maar tegelijkertijd stelt de organisatie vast dat we nog lang geen voor mens en milieu gezond evenwicht hebben bereikt.

“De uitkomsten zijn illustratief voor de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitconsumptie door consumenten”, zo stelt woordvoerder Jeroen Willemsen. “Het is een krachtig teken en goed nieuws. We zijn met z’n allen goed op weg om minder vlees en zuivel (dierlijke eiwitten) en meer noten, peulvruchten, paddenstoelen, vleesvervangers en zuivelalternatieven te eten. De duurzaamheidswinst die we op deze wijze realiseren is enorm. Iedereen begrijpt dat het simpelweg beter is om plantaardige eiwitten die voor menselijke consumptie geschikt zijn zelf op te eten, in plaats van ze aan dieren te voeren met alle verliezen van dien. En aan het aanbod ligt het niet: er zijn inmiddels talloze plantaardige eiwitrijke producten, voor elk moment van de dag.”

De Green Protein Alliance is een brede maatschappelijke coalitie van bedrijven, wetenschap, onderwijs, kennispartners, NGO’s en de overheid. De GPA pleit voor grootschalige inzet van private en publieke middelen voor de maatschappelijke gedragsverandering naar een meer plantaardig eetpatroon. Gezien het publieke belang (volksgezondheid, duurzaamheid, economie) is een investering in permanente voorlichting van alle stakeholders inclusief de overheid een vereiste en essentieel.

Lees ook:

     

Altijd op de hoogte blijven?