Duitsland gaat glyfosaat verbieden

9 september 2019 Mark IJsendoorn

De Duitse regering heeft besloten dat het bestrijdingsmiddel glyfosaat over vijf jaar niet meer gebruikt mag worden. Vanaf 2024, nadat de Europese goedkeuring voor de onkruidverdelger is verlopen, wordt het middel volledig verboden in ons buurland. Glyfosaat is vooral bekend onder de naam Roundup en wordt gemaakt door Bayers dochteronderneming Monsanto.

Vanaf volgend jaar wordt het verbod op glyfosaat in Duitsland gefaseerd ingevoerd, beginnend met een verbod in openbare parken en particuliere tuinen. Het verbod is deel van een brede campagne van de overheid om insectensterfte tegen te gaan. Wetenschappers slaan al geruime tijd alarm over de sterke afname van insecten, een ontwikkeling die desastreus is voor natuurlijke ecosystemen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw wordt vaak genoemd als een van de oorzaken van die afname. Ook andere bestrijdingsmiddelen zullen worden verboden in bepaalde soortenrijke gebieden.

Bayer

Fabrikant Bayer maakt bezwaar tegen het verbod en beweert dat het middel veilig gebruikt kan worden en belangrijk is voor de productiviteit van de landbouw. Glyfosaat is een van de meest gebruikte onkruidverdelgers ter wereld. Het middel is al langer omstreden, vooral omdat het volgens sommige partijen kankerverwekkend zou zijn. Met de overname van Monsanto nam Bayer ook de duizenden rechtszaken over die tegen het bedrijf lopen. De producent van Roundup is inmiddels al meerdere keren veroordeeld tot het betalen van miljoenen aan schadevergoeding.

Bron: The Guardian

Altijd op de hoogte blijven?