'Duurzaamheid economische noodzaak'

7 februari 2012

DOETINCHEM - "Duurzaamheid is een economische noodzaak." Dat zegt Bart Jan Krouwel in het februarinummer van EVMI. "Verduurzaming is een must, noodzakelijk om te overleven. Die noodzaak begint nu door te dringen."

Krouwel zet zich al tientallen jaren in voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij is één van de oprichters van Triodos BAnk en was als onderdirecteur van Rabobank Nederland verantwoordelijk voor maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de bank. Sinds medio vorig jaar is hij voorzitter van Fair Produce Nederland, in 2011 opgericht door handelsplatform voor groente en fruit Frugi Venta, FNV en CNV en de vakgroep paddenstoelen van LTO Nederland. Doel is om sociale misstanden in de paddenstoelenteelt tegen te gaan en te zorgen voor eerlijke concurrentieverhoudingen.

  • Mentaliteitsverandering
  • "Veel bedrijven zeggen dat ze wel aan duurzaamheid zouden willen doen, maar dat het economisch niet haalbaar is. Dan snap je er geen bal van”, zegt Krouwel. Hij meent dat er voor verduurzaming een mentaliteitsverandering nodig is. “Pluimveehouders gebruiken nu antibiotica om te voorkomen dat dieren ziek worden. In Denemarken is dat heel anders. Als dieren daar ziek worden, kijken ze het nog een paar dagen aan voor ze antibiotica gebruiken. In Denemarken vinden ze het normaal dat je verantwoord onderneemt. Als je het niet goed doet, behoor je minder betaald te krijgen.”

Krouwel stelt dat de food & agri-sector afspraken moet maken in ketenverband. Bovendien moeten er meer coalities komen van overheid, bedrijfsleven, en ngo’s. Daarnaast moeten bedrijven en overheden zich houden aan afspraken die worden gemaakt.

Food Top 100

Het interview is te lezen in EVMI van 3 februari. Dit nummer is gewijd aan de Food Top 100 van EVMI en Nyenrode die op 2 februari is bekendgemaakt. Aandacht voor duurzaamheid was één van de aspecten waarop de bedrijven in de Food Top 100 zijn beoordeeld. Unilever staat bovenaan de duurzaamheidslijst. In totaal kregen 17 ondernemingen het predicaat duurzaam.

Lees ook:

  • Food-awards voor IFF, Hilckmann en Unilever (2 februari 2012)
  • Zie ook:
  • Food Top 100

    Altijd op de hoogte blijven?