Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

2 augustus 2022 Redactie Food

Studenten biologie van de Universiteit Antwerpen onderzochten de mate van PFAS in duurzame drinkrietjes. Voor deze rietjes wordt vaak reclame gemaakt omwille van de 100% biologische afbreekbaarheid. De studenten onderzochten of deze rietjes wel echt duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn.

Studenten Pauline Boisacq en Maarten De Keuster onderzochten voor hun bachelorproef veertig drinkrietjes. Ze bekeken in welke mate poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) aanwezig zijn. De aanleiding voor het onderzoek was een studie uit de VS waaruit bleek dat rietjes gemaakt van plantaardige materialen vaan PFAS bevatten. De studenten wilden onderzoeken of deze resultaten hetzelfde waren voor de Belgische markt. Ze onderzochten rietjes plantaardig materiaal zoals papier en bamboe, maar ook rietjes van glas, RVS en plastic.

PFAS aanwezig

In vrijwel alle rietjes van plantaardige materialen werden PFAS gedetecteerd, vertelt Pauline Boisacq. De PFAS-concentratie en samenstelling varieerde tussen de verschillende rietjes. Alleen de RVS-rietjes waren vrij van PFAS. Pauline benadrukt wel dat er slechts een fractie van het totaal aantal gekende PFAS onderzocht zijn, waardoor niet met zekerheid gesteld kan worden dat de RVS-rietjes echt PFAS-vrij zijn.

Risico's

Het is nog niet duidelijk in welke mate PFAS vrijkomen bij contact met voedingswaren en welke risico’s er zijn voor de gebruikers van de rietjes. Uit de Amerikaanse studie blijkt dat ongeveer twee derde van de totale PFAS in een rietje van plantaardig materiaal uitloogde in 15 ml drank. Dr. Thimo Groffen, expert in PFAS-analysen, begeleidde het project. Hij legt uit dat de uitloging zelf niet onderzocht is, waardoor er geen uitspraken gedaan kunnen worden over de mogelijke gezondheidsrisico’s bij gebruik van de rietjes.

De resultaten van het onderzoek worden besproken met de PFAS-expertenwerkgroep, meldt de Vlaamse Regering. Er loopt een Europese procedure voor uitfasering van PFAS in alle niet-essentiële toepassingen.

Bron: UAntwerpen

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?