Recycling: ‘Eenzijdige focus leidt tot cijferfetisjisme’

25 oktober 2016

Door puur te focussen op recyclingcijfers verwordt het beleid van Dijksma tot cijferfetisjisme. Dat vinden diverse verpakkingsdeskundigen naar aanleiding van resultaten van het verpakkingenbeleid in Nederland, meldt de VerpakkingsSpecial.

Staatssecretaris Dijksma van Milieu en Infrastructuur is over het algemeen tevreden over de koers in Nederland richting een circulaire economie. Dit alleen al omdat ons land goed op weg lijkt om de doelen voor recycling te halen. De recyclingcijfers liggen ver boven de Europese vereisten op dit vlak.

Ook Reduce, Re-use en Rethink

Toch delen verpakkingsdeskundigen haar tevredenheid niet, bleek tijdens de Inspiratiemeeting ‘Milieu-effectiviteit verpakkingen en verpakkingsafval’ van NVC Nederlands Verpakkingscentrum.

“Recycling is wel het laatste middel als het gaat om te komen tot een circulaire economie”, stelde Siem Haffmans van Partners for Innovation. In zijn ogen gaan de begrippen Reduce, Re-use en Rethink daar toch echt aan vooraf.

Volgens Peter van Ostaijen van CBA, de branchevereniging voor de golfkartonindustrie, focust de staatssecretaris te eenzijdig op het halen van de recyclingcijfers en te weinig op positieve ontwikkelingen in de markt. “Ik noem dat cijferfetisjisme.”

VerpakkingsSpecial

Lees ook de mening van Raymond Gradus (VU Amsterdam), Marc Reinders (KIDV), Aafko Schanssema (branchevereniging NRK Verpakkingen) en Joan Hanegraaf (NRK Verpakkingen, tevens Oerlemans Packaging) in de VerpakkingsSpecial. Abonnees van EVMI krijgen deze special vandaag als extra meegestuurd bij hun vakblad.

Neem een abonnement op EVMI

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?