Eerste Haricots Verts van Nederlandse bodem

13 juli 2023 Redactie Food Primeale United

Primeale United oogst binnenkort voor de eerste keer Haricots Verts van Nederlandse bodem. Een mijlpaal, volgens de groenteteler. “Het betekent een verdere uitbreiding van het assortiment lokaal geteelde producten, wat ook bijdraagt aan CO2-reductie in de hele keten.”

Na een jaar van uitgebreide tests is Primeale United erin geslaagd om op grotere schaal Haricots Verts in Nederland te telen. Met deze eigen teelt wordt de keten korter en heeft het product minder handelingen nodig. De versheid van het product neemt toe en ook de CO2 uitstoot vermindert. De Haricots Verts van eigen bodem hebben het ‘On the way to PlanetProof’ keurmerk.

Eerste oogst

“Lokale teelt voor Haricots Verts is uniek in Nederland. Normaal gesproken worden ze in de zomer in diverse landen in Afrika geteeld. Omdat er steeds meer vraag is naar lokaal geteelde groente en we de CO2 footprint in onze keten willen reduceren, onderzoeken we al langere tijd of Nederlandse teelt voor Haricots Verts mogelijk is”, vertelt Joost van Dijk, Product Manager. “Onze 40 jaar ervaring in het telen van peulvruchten komt hier heel goed van pas. In 2022 hebben kleinschalige testen uitgevoerd en veel geleerd over de teelt, het juiste ras en de specificaties. Dat heeft geresulteerd in een prachtig product dat beschikbaar zal zijn tot eind september”

De velden staan er zeer goed bij en de kwaliteit en beschikbaarheid is veelbelovend. Halverwege week 28 is de eerste oogst en het seizoen loopt tot eind september.

Primeale United

Juni 2022 besloot Van Oers United verder te gaan onder het label Primeale United. Het bedrijf ontstond ooit door het samengaan van Van Noort, van origine een handelsbedrijf in groenten en fruit en het teeltbedrijf Van Oers. Alle activiteiten van de organisatie, waaronder niet alleen de business in Nederland, maar ook de eigen teelt in Senegal en Marokko, vallen in de toekomst onder het label Primeale United. Primeale United heeft vier grote eigen teeltbedrijven in Nederland, Noord en Zuid Marokko en West Senegal en afzet in 30 landen.

Altijd op de hoogte blijven?