Eerste verpakkingsvrije super opent in Groningen

4 mei 2015

De eerste verpakkingsvrije supermarkt van Nederland heeft de deuren geopend in de stad Groningen. Opgeweckt Noord is een  ‘verpakkingsvrije, regionale en biologische’ winkel.

De diverse producten worden zo veel mogelijk verkocht vanuit dispensers, vaten en kisten. Klanten kunnen hun zelf meegebrachte verpakkingen vullen met deze producten, in de hoeveelheden die ze zelf wensen. Hierdoor is er minder afval en minder verspilling.

Voor wie geen fles, tas of pot heeft meegebracht, heeft de supermarkt ook een eenmalige starterskit en katoenen zakken voor brood, groente en fruit. Initiatiefnemers van Opgeweckt Noord zijn Tonny Straatman en Dorothea Piek.

Merkloos en vers

Omdat de merkloze (biologische) producten veelal regionaal betrokken worden, zijn ze vers. Ook zijn er minder vervoerskosten. Het gaat om zuivel, fruit, groenten, brood, pasta, zaden, pitten en granen.

De landbouwproducten van regionale boeren zijn kleinschalig en authentiek omdat gewerkt wordt met authentieke productiemethodes, legt Opgeweckt Noord uit.

Regionale ondersteuning

Er is veel variëteit in streekproducten van het seizoen, ook omdat de boeren veel (vergeten) rassen hebben. En omdat van regionale boeren wordt betrokken, wordt tevens de regionale economie ondersteund.

De winkel heeft ook een eigen keuken voor biologische ontbijten en lunches. Samenwerkingspartners zijn sportschool Plaza Sportiva, Zuster Greet en De Zaai-Ster (biologische groothandel).

De winkel is tevens bedoeld om te (net)werken. Zo zijn er enkele werkplekken met wifi en er kunnen ook workshops gevolgd worden, over sport en gezonde voeding, opgeweckt wecken en afvallen zonder dieet.

Crowdfunding

De supermarkt is er gekomen via crowdfunding. Binnen 9 dagen werd 200% binnengehaald, namelijk 50.000 euro.

Bag&Buy is een ander initiatief voor een verpakkingsvrije supermarkt. Deze wil na de zomer een vestiging in Utrecht openen.

Lees ook:

(premium)

Altijd op de hoogte blijven?