Eetbare bushalte opent in Breda

16 september 2021 Julia Streur

Beeld eetbare bushalte door Igor Roelofsen

In Breda vind je tot en met 21 september een eetbare bushalte vol verse producten. Het project is onderdeel van de campagne 'Geef kleur door' waarin Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met partners aandacht vraagt voor de consumptie van meer groente en fruit.

In samenwerking met onder andere telers, handelaren, gezondheidsfondsen en maatschappelijke organisaties opende het NAGF op 15 september 2021 de eetbare bushalte in de Karnemelkstraat Breda. De bushalte is bekleed met verse producten zoals appels, peren, paprika’s en komkommers. Alle groente en fruit mag worden gegeten of meegenomen door het publiek. 

In het persbericht benadrukt het NAGF het belang van het consumeren van meer groente en fruit. Zo zou de gemiddelde winkelstraat in Nederland beladen zijn met confrontaties met ongezond eten. “In de publieke ruimte worden we van alle kanten verleid door promoties en reclames voor ongezond eten”, vertelt Maatje Poelman, assistant professor Consumption and Healthy lifestyles aan University en Research Wageningen. “Dit stimuleert ongezonde voedselkeuzes én normaliseert ongezond eten”, aldus Poelman.

De producten in de bushalte zijn afkomstig van Nature’s Pride, Rijk Zwaan, The Greenery en Koninklijke Vezet. Enkele groente en fruit hebben kleine afwijkingen; het zijn klasse II producten. Hiermee vraagt het NAGF ook aandacht voor het verminderen van voedselverspilling.  

De bushalte is van 15 tot en met 21 september te bezoeken. Meer informatie vind je hier.

Altijd op de hoogte blijven?