Eko-keurmerk wordt biologisch én duurzaam

27 juni 2012

ZWOLLE - Het Eko-keurmerk krijgt behalve een biologische kant ook een duurzaamheidsaspect. Dat stelt Bavo van den Idsert, directeur van Bionext, de koepel van de biologische sector, in Trouw.

Biologische producten zijn niet automatisch duurzaam. “Dat vindt het publiek soms verwarrend”, stelt hij. Daarom wordt het logo nu verbreed.

Meer ruimte

Omdat per 1 juli het groene Europese logo voor biologische producten verplicht wordt, krijgt het Eko-keurmerk wat meer ruimte voor bovenwettelijke regels, vertelt Van den Idsert. Te denken valt aan het toevoegen van duurzaamheid.

“Naast het groene EU-label voor gegarandeerd biologische teelt, komt het zwarte Eko-label als er naast biologisch ook nog wordt voldaan aan verduurzaming.”

Onder de noemer BioDuurzaam zijn 4 deelgebieden aangewezen: eco-efficiënt, minder is meer, verbonden ketens en respect voor dieren.

Ook voor foodbedrijven

Behalve boeren krijgen nu ook voedingsmiddelenfabrikanten, winkels en restaurants de mogelijkheid om het Eko-keurmerk te verdienen om consumenten te laten zien dat hun voeding gegarandeerd van biologische teelt is.

De afgelopen 3 maanden hebben 1000 bedrijven, boeren en foodbedrijven, zich aangemeld voor het vernieuwde Eko-keurmerk. Dat is bijna een derde van alle bedrijven die nu staan geregistreerd bij Skal, de controleur van de biologische sector.

Bionext houdt regionale bijeenkomsten om de nieuwe koers te bespreken.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?