Elektrolyse voor afdoden en ontsmetten

24 mei 2012

ROSMALEN - Agrozone heeft sinds kort elektrolysetechniek als residuvrije, niet-chemische desinfectie.

Bij dit NOW-concept (neutraal oxidatie water) worden op locatie direct in het water radicalen gevormd, zoals ozon, waterstofperoxide, hypochloride.

Als deze onstabiele oxidanten in contact komen met organismen en organische vervuiling, keren ze terug naar hun oorspronkelijke samenstelling.

Hierdoor heeft het NOW-water een hogere desinfecterende werking dan conventionele desinfectiemiddelen, stelt Cees de Haan van het bedrijf.

Zo kan op een milieuvriendelijke manier tijdens het proces of in de opslag worden schoongemaakt of gedesinfecteerd. De elektrolyse werkt simpel door het aan te sluiten op het leidingwater.

Ook ozon en uv

Agrozone presenteert het systeem op de Foodtech. Het bedrijf is producent van technieken voor residuvrije desinfectie, met naast elektrolyse ook ozon en uv.

“Uv is een droge vorm desinfectie”, legt De Haan uit. “Tijdens het sorteren en verpakken van bijvoorbeeld cherrytomaten worden schimmels effectief afgedood waardoor de producten langer houdbaar blijven.

“We zijn vooral een techniekfirma en ontwikkelen en bouwen alles zelf”, zegt De Haan.

Klanten zijn vooral groentesnijderijen en fruitsnijderijen in Nederland, al heeft het bedrijf kortgeleden een techniek in Zweden verkocht.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?