EP: Zwangere waarschuwen voor aspartaam

22 april 2011

DOETINCHEM - De milieucommissie van het Europees Parlement wil dat er op voedingsmiddelen een verplichte waarschuwing komt dat de zoetstof aspartaam mogelijk ongeschikt is voor zwangere vrouwen.

Het ENVI-comité van het Europees Parlement heeft een voorstel daarover van de Franse Europarlementariër Corinne Lepage goedgekeurd. Volgens het voorstel moet op de verpakking komen te staan 'Bevat aspartaam (een bron van phenilanine; mogelijk niet geschikt voor zwangere vrouwen)'.

De waarschuwing verwijst naar epidemiologisch onderzoek van Halldorsson onder Deense vrouwen naar de relatie tussen de inname van kunstmatig gezoete frisdrank en vroeggeboorte. EFSA stelde in februari echter vast dat er geen bewijs is voor een oorzakelijk verband. Ook Italiaans onderzoek naar kankerverwekkendheid werd toen verworpen.

Rapporteur Renate Sommer wil over deze en andere amendementen in overleg treden met de Europese Commissie en de Europese Raad. De plenaire sessie van het Europees Parlement vindt plaats in juli.  

Azo-kleurstoffen
In juli vorig jaar werd het verplicht om op producten met bepaalde azo-kleurstoffen de waarschuwing te zetten dat de synthetische kleurstof 'de oplettendheid of activiteit van kinderen negatief kan beïnvloeden'. Dat gebeurde nadat het Europees Parlement daar in 2008 om had verzocht.

Lees ook:
EFSA ziet geen gevaar in aspartaam (28 februari 2011)

EFSA-standpunt aspartaam eind februari (9 februari 2011)

FSA onderzoekt aspartaamklachten (23 juni 2009)

EFSA verwerpt kritisch aspartaamonderzoek (24 april 2009)

Kous nog niet af na conclusies aspartaam EFSA (8 mei 2006)

EFSA: aspartaam niet kankerverwekkend (5 mei 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over aspartaam

Altijd op de hoogte blijven?