Voedselverwerking, de machines daarvoor en alles wat er komt kijken bij het automatiseren van die verwerking, laten de exposanten op Food Technology zien. De komende weken vertellen exposanten aan EVMI wat ze meenemen naar de beursvloer.

Voor veel bedrijfsprocessen is energie nodig. Zoals voor koelen, verwarmen, drogen en pasteuriseren. Bij al deze processen komt warmte vrij. Warmte die doorgaans verloren gaat, omdat die wordt afgegeven aan de buitenlucht of samen met het afvalwater wegspoelt. Vrijwel elk bedrijf heeft een aanzienlijke hoeveelheid aan restwarmte. Genoeg om een huizenblok mee te verwarmen.

Wat als we de energiestromen voor de verschillende processen slim koppelen? En met ‘afvalwarmte’ uit het ene proces het andere proces voeden? Door restwarmte op te vangen en te hergebruiken in een ander proces en/of bestaande energiestromen te koppelen, wordt energieverbruik en -verspilling tegengegaan. Dekt dit niet de totale warmtebehoefte, dan is die duurzaam op te wekken. Bijvoorbeeld met een warmtepomp. Zo maak je zo efficiënt mogelijk gebruik van energie. Dat levert voordelen op voor het bedrijf en het milieu.
Equans Refrigeration heeft de oplossing voor dit vraagstuk. De kern is het benutten van restwarmte. Dan kan zowel direct – middels warmteuitwisseling – als na verhogen van de temperatuur – middels warmtepompen. De techniek op vele processen toepasbaar. Vraag het gratis Equans kennisdocument ‘Duurzame invulling van warmtebehoefte’ aan op koudetechniek.nl Hierin omschrijven wij hoe met nieuwe technologische ontwikkelingen in warmteterugwinning en -opwaardering de juiste balans te vinden is tussen warmte hergebruiken, energiereductie en duurzaamheid in de voedselverwerkende industrie.

Equans vind je op standnummer F87.

Food Technology richt zich op professionals in de voedingsmiddelenindustrie: levensmiddeltechnologen, procestechnologen, machinebouwer, voedselveiligheidsspecialisten, kwaliteitsmanagers of inkopers. Weten wat er speelt? Kom op 12 en 13 april naar Food Technology in de Brabanthallen in Den Bosch. 

Aanmelden voor Food Technology

Altijd op de hoogte blijven?