EU beschermt traditionele boerenkaas

16 februari 2007

DEN HAAG - De ongeveer 350 traditionele kaasmakers kunnen opgelucht ademhalen nu de Europese Unie boerenkaas wettelijk wil beschermen.

Vrijdag maakte het ministerie van Landbouw bekend dat de EU de boerenkaas heeft erkend als een gegarandeerde traditionele specialiteit.

Door die erkenning mag alleen boerenkaas die volgens de traditionele bereidingswijze met rauwe melk op de boerderij is gemaakt ook echt als boerenkaas worden verkocht.

De Bond van Boerderij Zuivelbereiders was bang uit de markt te worden gedrukt door concurrenten die goedkopere kaas maken van gepasteuriseerde melk. De bond voorzag dat dit zou gebeuren wegens een verdwijnende Nederlandse kwaliteitsregeling. In Nederland wordt jaarlijks bijna 6500 ton boerenkaas gemaakt.

De boerenkaas is het eerste product dat wordt beschermd als gegarandeerde traditionele specialiteit. Kazen als Noord-Hollandse Edammer, Boeren-Leidse met sleutels en Kanterkomijnekaas, de aardappel Opperdoezer ronde en de Westlandse druif worden op soortgelijke wijze beschermd, maar via andere verordeningen.

Lees ook:
Boerenkaas oorzaak salmonella-uitbraak (14 november 2006)

Producent 'salmonellakaas': ‘donderslag bij heldere hemel' (15 november 2006)

Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven?