EU-landen moeten potentiële gevaren in voedsel hetzelfde aanpakken

27 september 2017

De EU-landen willen een nieuwe fipronilcrisis voorkomen.De EU-landbouwministers hebben daarom afgesproken dat alle EU-landen mogelijke gevaren voor voedsel hetzelfde moeten beoordelen. Vaak schatten landen risico's verschillend in. Ook worden waarschuwingssystemen beter op elkaar afgestemd.

Met dit besluiten nemen de EU-landen het voorstel van Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en België in grote lijnen over. Een van de belangrijke elementen is dat lidstaten dezelfde informatie aan het publiek verstrekken.

Voedselveiligheidsambtenaar

Nederland en België kregen eerder het verwijt dat ze te laat alarm sloegen. Door het aanstellen van een speciale voedselveiligheidsambtenaar in alle EU-landen moet informatie sneller informeel kunnen worden uitgewisseld tussen de lidstaten. Ook komen er in de toekomst crisisoefeningen op Europees niveau.

Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat informatie sneller en samenhangender bij consumenten terechtkomt, aldus Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid.

Lees ook:

Dossier fipronil-affaire

Altijd op de hoogte blijven?