Het Europese Hof heeft besloten dat de smaak van een product niet auteursrechtelijk beschermd kan worden. Het hof deed die uitspraak in verband met een zaak tussen de Nederlandse bedrijven Levola en Smilde Food.
De juridische strijd tussen Levola en Smilde loopt al jaren, en draait om de kruidenroomkaas die levola sinds 2007 onder de naam Heks’nkaas produceert. Smilde kwam in 2014 met een soortgelijk product: Witte Wievenkaas. Volgens Levola is dit een inbreuk op hun auteursrecht, onder meer omdat de smaak hiervan een reproductie zou zijn van de smaak van Heks’nkaas.
Geen auteursrecht
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden speelde in het hoger beroep de bal door naar het Europese Hof van Justitie. Dat heeft nu besloten dat smaak niet auteursrechtelijk beschermd kan worden, omdat het te subjectief is. “De identificatie van de smaak van een voedingsmiddel berust hoofdzakelijk op smaakbeleving en smaakervaring, die subjectief en variabel zijn,” aldus het Hof. “Zij zijn met name afhankelijk van factoren die eigen zijn aan de persoon die het betrokken product proeft, zoals diens leeftijd, voedselvoorkeuren en consumptiegewoonten.” Daar voegt het Hof aan toe dat het in de huidige stand van de wetenschap niet mogelijk is om met technische middelen de smaak van een voedingsmiddel nauwkeurig en objectief te identificeren.
Witte Wievenkaas is niet de enige heksenkaaskopie die Levola aanklaagt. Ook tegen Magic Cheese, een product dat bij Albert Heijn werd verkocht, loopt een procedure. Dat leverde al opvallende momenten op, zoals een panel van rechters dat beide producten proefden in een Haagse rechtszaal.