‘Fabrikant misleidt bij producten met stevia’

13 december 2013

DEN HAAG - Fabrikanten zetten kletspraatjes op het etiket bij producten met stevia, beweert de Consumentenbond. Bij omschrijvingen als ‘natuurlijke zoetstoffen’, ‘weinig calorieën’ en ‘nul procent suiker’ zitten wat addertjes onder het gras, stelt de organisatie.

Foodfabrikanten gebruiken diverse misleidende trucjes op verpakkingen met stevia, vindt de Consumentenbond. Ze verdoezelen vaak dat er ook andere, synthetische zoetstoffen of suiker in het product gebruikt zijn, stelt de bond in eigen onderzoek dat gepubliceerd is in de Gezondgids van december.

Minder light

“Veel consumenten geven de voorkeur aan stevia, omdat ze geen synthetische zoetstoffen willen”, stelt de consumentenorganisatie. "Als er behalve zoetstof ook nog gewone suiker inzit, is een product al snel minder light dan consumenten verwachten."

"Zo bevat steviacola van Albert Heijn wel minder calorieën dan gewone cola, maar nog steeds zitten er 74 kilocalorieën in een glas terwijl lightcola geen calorieën bevat", aldus de bond.

“Uit ons onderzoek blijkt dat fabrikanten nogal creatief zijn.” De bond vraagt de NVWA op te treden tegen overtredingen van regelgeving en om het stellen van duidelijker kaders om mogelijke misleiding tegen te gaan.

Kletspraatje

Om consumenten het ‘volledige verhaal’ te vertellen, is stevia deze maand onderwerp van de online verkiezing het Kletspraatje van de Maand van de Consumentenbond.

In Kletspraatje van de Maand staan maandelijks producten met volgens de bond bizarre marketingtrucs of ronduit misleidende verpakkingen. 

De organisatie richt het vizier deze maand op Pickwick ice tea green tea, Teisseire aardbei framboos en Haribo Stevi Drop. 

‘Helaas’

Bij Pickwick ice tea green tea staat op de voorkant vermeld dat het gezoet is met Stevia extract en weinig calorieën bevat. “Helaas”, stelt de bond. “Als je goed de ingrediënten bestudeert, blijkt dat van alle ingrediënten suiker het meeste voorkomt.”

Teisseire aardbei framboos heeft op de voorkant staan dat het product nul procent suiker bevat en dat er stevia-extracten inzitten. “Lekker natuurlijk dus? Wie de ingrediënten goed bestudeert, ziet dat het ook de kunstmatige zoetstoffen acesulfaam-K en sucralose bevat... “

Haribo Stevi Drop suggereert dat de zoete smaak volledig afkomstig is van stevia. “Alleen bevat het ook nog maltitol siroop. Deze toch niet zo natuurlijke zoetstof zorgt in grotere hoeveelheden voor diarree en winderigheid.”

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?