Fairfood: 'Merendeel roomijs, oploskoffie en drop vol oneerlijke kokos'

10 mei 2017

Questionmark onderzocht 28.665 producten die kokos bevatten. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 15 procent wordt verkocht met kokos als ‘selling point’. Denk bijvoorbeeld aan kokosmelk, kokosmakronen, satésaus met kokos. Daarnaast zijn er nog 24.500 andere producten die kokos bevatten. Zo bevat zo’n 65 procent van de roomijsproducten kokos.

Kokosolie

De meeste kokos is verwerkt als kokosolie in met name snoep, koekjes en ijs. Doordat kokosolie pas boven kamertemperatuur (24-26 °C) vloeibaar wordt, wordt het veel gebruikt in roomijs en chocoladeproducten. Daarnaast heeft kokos korte vetzuren die je lichaam gemakkelijk opneemt; hierdoor wordt het veel gebruikt in gezondheidsproducten en babyvoeding. Tot slot is kokos de laatste jaren aan een opmars begonnen als een van de nieuwe superfoods.

Oneerlijke kokos

Nederland verwerkt en consumeert jaarlijks zo’n 107 miljoen kokos en is daarmee na de VS de grootste ter wereld. Volgens Fairfood is veel van deze kokos 'niet eerlijk'. Veel kokosboeren verdienen niet genoeg om hun gezin te onderhouden of leven zelfs onder de armoedegrens van $1,90 per dag. Fairfood is een campagne gestart en vraagt tijdens de Fair Trade Week (6 t/m 14 mei) extra aandacht voor deze misstand.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?