FAO wil meer waardering voor dierlijke producten

8 mei 2023 Redactie Vleesmagazine Pixabay

Overheden moeten meer aandacht geven aan de gezonde eigenschappen van dierlijke producten. Vlees, eieren en melk bevatten belangrijke voedingsstoffen die niet in plantaardige voeding zitten. Dat meldt Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) in een onlangs verschenen rapport.

Voor de studie gebruikte FAO meer dan 500 wetenschappelijke artikelen en 250 overheidsdocumenten. Dierlijke voedingsmiddelen dragen bij aan een gezonde levensstijl. Zo is consumptie van zuivel goed voor zwangere vrouwen en kinderen en draagt rood vlees bij aan de spierkracht van ouderen.

Belangrijke voedingsstoffen

Vlees, eieren en melk bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast bevatten ze ook hoogwaardige eiwitten, essentiële vetzuren, ijzer, calcium, zink en vitamine A en B12. Met name deze stoffen krijgen consumenten moeilijk binnen als ze een plantaardig dieet volgen. “Wereldwijd behoren ijzer en vitamine A, twee stoffen die aanwezig zijn in dierlijke producten, tot de meest voorkomende tekorten. Dit tekort geldt met name voor kinderen en zwangere vrouwen”, aldus FAO.

Negatieve eigenschappen

Ook onderzocht FAO de negatieve aspecten van dierlijke consumptie. De organisatie noemt het bewijs voor de relatie tussen melkconsumptie en hart en vaat ziekten dubbelzinnig. Ook is er beperkt bewijs voor de consumptie van eieren en een hoog cholesterol. Wel is er volgens FAO een gezondheidsrisico voor de consumptie van bewerkt rood vlees. Dit kan leiden tot chronische ziekten, zoals hart en vaatziekten en darmkanker.

Advies FAO

FAO adviseert overheden om ook de consumptie van vlees, eieren en melk mee te nemen in de nationale voedingsrichtlijnen en de gezonde eigenschappen van deze producten. Wel moet hierbij rekening gehouden worden met de effecten op het milieu en dierenwelzijn.

Bron: FAO

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?