FDA buigt zich over de gezondheid van toegevoegde vezels

30 oktober 2017

Hebben geïsoleerde en synthetische vezels die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd dezelfde voordelige gezondheidseffecten als vezels die van nature aanwezig zijn? Over die vraag buigt zich de Amerikaanse Food and Drug Association (FDA).

Door Anneloes van Boven - Foodlog

Helpt een slokje water met vezels? Zulke producten rukken op in de schappen van supermarkten, maar of ze zinvol zijn, is nog altijd de vraag.

Vezels verlagen cholesterol en bloedsuiker, verzadigen, helpen bij een goede darmfunctie en beschermen mogelijk tegen bepaalde soorten kanker.

Volgens Bonnie Liebman van Center for Science in the Public Interest probeert de voedingsmiddelenindustrie in te spelen op het advies om meer vezels te eten door vezels toe te voegen aan ongezonde producten, terwijl mensen beter meer producten kunnen eten waar van nature veel vezels inzitten. Denk aan groenten, fruit, peulvruchten en volkorengranen. Volgens Robert Burns, onderdirecteur van gezondheids- en voedingsbeleid bij de Amerikaanse branche-organisatie Grocery Manufacturers Association helpt het toevoegen van vezels om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 25 tot 38 gram wat makkelijker te halen, maar moet je ze niet zien als vervanger van de bronnen waar mensen van nature hun vezels uit halen. David Ludwig van de Harvard School of Public Health waarschuwt dat producten met toegevoegde vezels vaak weinig vitamines en mineralen bevatten en dat toevoegen van vezels daar niet voor compenseert.

Het laatste woord is nog steeds niet gesproken. De hogepriesters van de FDA gaan nu bepalen of toegevoegde vezels mogen meetellen voor de voedingswaarde van een product.

 

Altijd op de hoogte blijven?