FDA waarschuwt voor overdosis drop

3 november 2017

Volgens de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA kan het eten van te veel drop grote gevolgen voor de gezondheid hebben. Dit zou met name gelden voor mensen boven de 40.

In drop zit glycyrrhizinezuur, een zoetstof die uit zoethout wordt gehaald. Deze stof kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt en je bloeddruk omhoog gaat. Mensen die meer dan 60 gram per dag (12 dropjes) over een periode van twee weken eten lopen volgens de FDA al een risico.

Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU Jaap Seidell noemt de waarschuwing op RTL nieuws wat overdreven, maar er kleven wel risico's aan. Seidell: "Glycyrrhizinezuur verhoogt de bloeddruk, meer nog dan zout dat doet. Als je chronisch veel drop eet, kan dat leiden tot een hoge bloeddruk, en dat is weer de grootste oorzaak van hartinfarcten en hersenbloedingen."

Mensen boven de 40 lopen meer risico op hartproblemen en een hoge bloeddruk. Zij moeten opletten met wat zij eten. Dat geldt niet alleen voor drop, maar bijvoorbeeld ook voor zoethoutthee en keelpastilles. Alle andere mensen kunnen volgens Seidell rustig een handje per dag eten.

Altijd op de hoogte blijven?