Finalisten De Gouden Noot 2014 onthuld

12 mei 2014

DÜSSELDORF - Tenderpac, BeeMagicTray, de Multipack-krat, Next Generation Food Can en de plastic pool pallet zijn 5 van de 10 finalisten voor De Gouden Noot van 2014. Dat heeft het NVC Nederlands Verpakkingscentrum bekendgemaakt.

Met De Gouden Noot stimuleert het NVC innovaties op het gebied van verpakte producten en verpakkingen.

Ingebouwd vacuümreservoir

Tenderpac van Ultrapack en Naber Plastics is een verpakking met ingebouwd vacuümreservoir. Door het vacuüm worden vocht en resterende gassen die het product afgeeft, bij het product vandaan gehaald en in het reservoir gebracht.

Op deze manier kan de houdbaarheid van bijvoorbeeld rundvlees met minstens 30 tot 40 dagen worden verlengd. Behalve dat de derving afneemt, blijven de producten (met name rundvleesproducten) ook malser, dus smakelijker.

Honingraat-bodem

De BeeMagicTray van Dampack international  is een verpakkingstray voor MAP. Een geperforeerde film boven een honingraat-bodem zorgt ervoor dat overtollig vocht uit het product naar beneden wordt geleid. Door de oppervlaktespanning in de honingraten (die werken als capillairen) blijft het vocht beneden. Hierdoor zijn geen traditionele vochtabsorbers meer nodig.

Omdat het gasmengels in de MAP-verpakking ook in contact staat met de onderkant van het product kan de houdbaarheid van de producten omhoog. Ook is minder materiaal nodig. En bovendien zijn de monomaterialen 100 procent recyclebaar, waar dat bij de volgezogen absorbers niet meer het geval was.

Multipack- en fleskrat

Andere finalist is de Multipack-krat van Schoeller Allibert. Dit krat heeft een beweegbaar vakwerk dat bij het vullen van wrap around multipacks automatisch naar beneden wordt gedrukt. Na het uitpakken, springt dit vakwerk weer automatisch omhoog, zodat het krat ook gebruikt kan worden om lege retourflessen in te plaatsen.

Next Generation Food Can is een innovatie van Ardagh en Bonduelle. Door toepassing van stikstofdosering en een nieuw ontwerp kon de wanddikte van de vertrouwde blikverpakking met 43 procent worden gereduceerd. Dit levert een materiaalbesparing van 15 procent op.

Plastic pallet

Meppp is finalist met de plastic pool pallet, een kunststof pallet die vergelijkbaar is met de houten pool pallet. Alleen heeft het te vervoeren product nu geen last meer van houtsplinters, bacteriën en procesverstoringen door slechte houten pallets.

Met nieuwe gepatenteerde productieprocessen in combinatie met goedkope grondstof wordt nu een economisch pallet pool alternatief geboden voor de gehele logistieke keten. De verschillende onderdelen kunnen zo nodig vervangen worden.  De pallet is RFID-enabled.

Omdat de pallet volumetrisch identiek is aan de houten pool pallet (en ook dezelfde trip prijs heeft), kunnen de nieuwe pallets simpel gefaseerd worden ingezet in het logistieke proces.

Interpack

Alle 10 de finalisten van de 2014-editie zijn op vakbeurs interpack nog tot en met 14 mei op de NVC-stand (ENB/03, eerste verdieping bij entree Noord) te bezichtigen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?