Congres Fipronil - van problemen naar kansen

23 oktober 2017

2o oktober werd bekend dat alleen de directe schade van de fipronil-affaire al rond de €70 miljoen bedraagt. Eind dit jaar komen er rapporten uit waarin staat hoe dat kon gebeuren. Of ze ook gaan voorkomen dat 'fipronil' - een uiting van een dieper liggend vraagstuk - weer in een nieuwe gedaante optreedt, is onbekend. Foodlog heeft besloten die kans wat kleiner te maken door de organisatie van een snelcongres dat recht op het doel en een actieagenda afgaat.

Door Foodlog

'Fipronil' is zo'n ramp waarvan er helaas nog meer in de primaire sector verborgen zitten. Eind dit jaar komen dikke rapporten naar buiten die voor spannende krantenkoppen gaan zorgen. Daar zal vermoedelijk in te lezen zijn dat de legkippensector onverantwoorde risico's heeft genomen. Dat de rest van de keten heeft zitten slapen omdat ze hun leveranciers onterecht vertrouwden. En dat de NVWA best wat handiger had kunnen zijn, maar nu eenmaal nog herstellende is van een verkeerde bezuinigingsoperatie. Ook valt de stelling te verwachten dat de NVWA best wat onafhankelijker van de overheid mag optreden, als een echte Autoriteit. Dan zou de Autoriteit souvereiner kunnen optreden en niet zenuwachtig streng hoeven te zijn, maar rechtvaardig zoals een goede politieman dat zou doen.

Hoe waar ook, lost dat de praktische vragen en uitdagingen op?

Snelcongres

Snelcongressen organiseert Foodlog om een koe snel bij de horens te kunnen vatten. De dingen te zeggen. Te constateren waar de echte vragen zitten en niet wat algemene suggesties in omfloerste taal te doen, maar tot een hands on actie-agenda te komen.

Niet dralen en lang praten, maar doen en snel schakelen. Dat is de kracht van een snelcongres.

Doelgroepen

Het congres richt zich tot pluimveehouders, toeleveranciers van de pluimveehouderij, eierhandel, verwerkende industrie en detailhandel. Ze lopen gezamenlijk risico. Eieren zijn niet het enige product uit de primaire sector dat dit type ketenrisico met zich meebrengt. De Fipronil-case is vermoedelijk exemplarisch voor meerdere sectoren en daarom ook zinvol voor ondernemers en ondernemingen uit de andere dierlijke ketens.

Geïnteresseerd? Hier ga je naar de congressite met programma. Het snelcongres vindt plaats op maandagmiddag 27 november in Utrecht. Hier kun je inschrijven.

Altijd op de hoogte blijven?