Food vooraanstaand in duurzaamheid

31 augustus 2011

UTRECHT - Voedingsmiddelenbedrijven lopen voorop als het gaat om duurzame ontwikkeling.

Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) onder 62 beursgenoteerde bedrijven.

De beschikbaarheid van grondstoffen en leveringszekerheid zijn belangrijke redenen voor de grote voedingsmiddelenbedrijven om hun productieketens te verduurzamen, stelt Sprout.nl.

Noodzaak
In de jaarverslagen van 2011 lag de nadruk op de afhankelijkheid van toeleveringsketens met betrekking tot schaarse grondstoffen, schommelende prijzen, politieke instabiliteit en algemene onzekerheden. Mede daarom zien voedingsmiddelenbedrijven verduurzaming als noodzaak

De foodbedrijven zien verduurzaming van de productieketens verder als randvoorwaarde voor hun voortbestaan.

Veel fabrikanten van voedingsmiddelen zetten duurzaamheid in om kosten te besparen (bijvoorbeeld energie- en waterreductie). Maar duurzaamheid biedt bedrijven ook kansen. Zo boort Wessanen met zijn ‘groene’ producten nieuwe markten aan, terwijl het groene profiel van Unilever en Heineken zorgt voor een toestroom van goede werknemers.

Invloed op biodiversiteit
Toch vatten bedrijven de invloed van hun activiteiten op de biodiversiteit en ecosystemen te licht op, stelt VBDO. Slechts 19 van de 62 beursgenoteerde bedrijven hadden hier aandacht voor. Voor mensenrechten toonden 33 van de 62 bedrijven interesse. 37 van de 62 ondernemingen rapporteerden volgens de richtlijnen van het Global Report Initiative (GRI).

De koppeling tussen de beloning van bestuurders en geboekte duurzaamheidsresultaten staat nog maar in de kinderschoenen. Bij 18 van de 62 bestuurders is een deel van de variabele beloning als duurzaam te kenmerken en bij nog eens 17 andere topmanagers is er ‘enige sprake’ van duurzaamheid in de beloningsstructuur.

Download het rapport Stappen in Duurzaamheid - Rapportage aandeelhoudersvergaderingen 2011
(pdf, 20 pagina's)

Lees ook:
'Grolsch en Gulpener milieuvriendelijkst' (26 augustus 2011)

FrieslandCampina komt met MVO-jaarverslag (20 juli 2011)

Gezond eten ook ecologisch verantwoord (22 juni 2011) 

Ex-Unilevertopman presenteert boek (6 mei 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over duurzaamheid

Altijd op de hoogte blijven?