Foodexport België vooral naar Nederland

24 april 2013

BRUSSEL - De Belgische voedingsindustrie voerde in 2012 voor het eerst meer uit naar Nederland dan naar Frankrijk. Daarmee stoot ons land Frankrijk van de troon als belangrijkste afnemer van Belgische voedingsmiddelen.  

Dat meldt Fevia, de Belgische Federatie Voedingsindustrie, in haar economisch jaarverslag. Ondanks de economische recessie maakte de Belgische voedingsindustrie vorig jaar opnieuw een groeijaar door.

Export steeg

De export in de sector neemt toe met 5,1 procent. Onze zuiderburen voeren inmiddels meer dan 52 procent van de in België geproduceerde voedingsmiddelen uit.

De export naar verder weg gelegen landen als de VS en Japan steeg, net als naar landen als Brazilië, Rusland, India en China. De export naar China nam zelfs met 53 procent toe.

De omzet van de sector steeg met 1,8 procent tot 46,6 miljard euro en ook de werkgelegenheid in de voedingssector nam opnieuw toe (+1,6 procent tot 89.372 banen), terwijl dit bij de Belgische industrie als geheel juist afnam met ruim 21 procent.

Groei onder druk

Wel zetten de hoge loon- en energiekosten de groei van de sector onder druk. De rentabiliteit van de bedrijven is ten opzichte van 2011 gedaald met 8,8 procent en de omzet op de Belgische markt daalde met 1,6 procent.

Fevia verwacht voor 2013 een moeilijk jaar voor de voedingsindustrie in België, mede omdat de groei in de tweede helft van 2012 al terugviel. De organisatie heeft in december het plan Food2015 gepresenteerd om de positie van de Belgische voedingsindustrie te versterken.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?