Beeld: Unsplash
Uit een audit van de Europese commissie blijkt dat de mogelijkheid bestaat dat Canada met hormonen gevoed rundvlees naar Europa exporteert. Volgens de CETA-handelsverdragen mag Canada alleen hormoon-vrij rundvlees exporteren. Het Canadese traceerbaarheid- en controlesysteem kent echter gebreken, waardoor verboden export mogelijk toch plaatsvond.
De audit, die de Europese commissie liet uitvoeren, werd al in mei gepubliceerd. Toen kreeg het rapport weinig aandacht. Nu hebben verschillende partijen die tegen het vrijhandelsakkoord zijn, lucht gekregen van de audit en brengen het in de publiciteit. Het rapport ziet een aantal gebreken in het traceerbaarheid- en controlesysteem. Zo betalen veeboeren de dierenartsen die moeten controleren of hun dieren hormonen krijgen. De onderzoekers stellen dat belangenverstrengeling een mogelijk probleem is. Daarnaast is het huidige controlesysteem niet sterk genoeg om hormoon-gevoed en hormoonvrij rund in elke schakel van de keten te identificeren. Verschillende databases zijn niet op elkaar aangesloten, niet alle bewegingen van runderen worden aangegeven en oormerken worden niet gecontroleerd. Het is dus mogelijk dat hormoon-gevoed rund naar de Europese Unie geëxporteerd is, wat tegen de regels van het CETA-handelsverdrag is. Het rapport is wel positief over de registratie van varkens voor de export. De onderzoekers kunnen controleren dat 95% van de varkens hormoonvrij is.
Reacties
Zowel Foodwatch, een organisatie die opkomt voor het recht van de consument op ‘eerlijk, veilig en gezond eten’, als Farmers Defence Force, dat opkomt voor boeren, reageren fel op het rapport. Beide partijen wijzen op de beloftes van de Nederlandse overheid en de Europese commissie dat het handelsverdrag niet zou leiden tot import van ‘hormoonvlees’. Beide partijen roepen de Nederlandse en Europese overheden op om de import van Canadees rundvlees te stoppen tot de controle verbeterd is.
Bron: Europese Commissie, Foodwatch en Famers Defence Force