Foodwatch: light pindakaas met veel suiker uit schap

4 januari 2016

De light pindakaas met 30 procent minder vet maar wel 451 procent meer suikers, verdwijnt uit de winkelschappen van een groot aantal supermarkten. Dat hebben diverse supermarkten toegezegd aan Foodwatch.

De toezegging van Plus, Deen, Coop, EMTE, Hoogvliet, Dirk en Dekamarkt volgt op de nominatie van de light pindakaas voor het Gouden Windei, de jaarlijkse prijs voor het meest misleidende product van Foodwatch, berichtte de organisatie op 22 december 2015.

De fabrikanten hebben volgens Foodwatch een deel van de ‘vette’ pinda’s vervangen door glucosestroop. "Hierdoor gaat het vetpercentage weliswaar met 30 procent omlaag, maar schiet het suikergehalte met 451 procent omhoog tot meer dan een kwart van de pot: 27 gram per 100 gram."

Wanneer de supermarkten, die zijn aangesloten bij de inkooporganisatie Superunie, stoppen met de light pindakaas is nog niet bij elke supermarkt duidelijk. Plus spreekt over het ‘eerste kwartaal 2016’.

Gouden Windei

De verkiezing voor het Gouden Windei is 7 december gestart. Er kon tot 31 december worden gestemd. Andere genomineerden zijn de cranberries en de miniroomboteramandelstaaf van Albert Heijn, de pasta met truffel van Aldi, Appelsientje halfzoet, Liga milkbreak melk-aardbei en Rude Health amandeldrink. De winnaar wordt maandag 4 januari bekendgemaakt op televisie in de uitzending van Radar.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?