Foodwatch is een Facebookactie tegen Heinz gestart omdat het bedrijf weigert iets te doen aan minerale oliën in verpakkingen van Brinta en Honig Dora pasta. Heinz wil eerst nader onderzoek rond MOSH en MOAH afwachten.
Verpakkingen van gerecycled papier en karton kunnen verontreinigingen bevatten, zoals minerale oliën van drukinkt uit krantenpapier. Deze stoffen (MOSH en MOAH) kunnen migreren naar voedingsmiddelen en zo in het menselijk lichaam terechtkomen.
Er is echter nog weinig bekend over de gevaren. Onderzoek is uitermate lastig, omdat vluchtige stoffen uit minerale oliën zeer ingewikkelde molecuulstructuren hebben. Dat bleek onder meer tijdens een eerdere KIDV-bijeenkomst over dit onderwerp.
'Aanzienlijk meer vervuild'
De stoffen MOSH en MOAH werden in een eerdere Foodwatch-test in oktober vorig jaar ook al aangetroffen in de verpakkingen. Daarom heeft Foodwatch nu hertest uitgevoerd.
Bij deze tweede test waren de verpakkingen van Heinz volgens Foodwatch ‘aanzienlijk meer vervuild’ dan bij de eerste test in oktober.
MOSH
MOSH werd bij de Honig Dora pasta dit keer aangetroffen in de hoeveelheden 6,1 en 8,7 mg/kg (in oktober: 12,4 mg/kg). Bij Brinta ging het om 10,9 en 12,0 mg/kg (in oktober: 6,1 mg/kg).
MOAH
MOAH werd bij Brinta aan getroffen in de hoeveelheden 2,4 en 2,6 mg/kg (in oktober: 1,2 mg/kg). Bij Honig Dora pasta werd in de hertest geen MOAH aangetroffen (in oktober 0,3 mg/kg).
Detectielimiet
“Hierbij kan worden aangetekend”, aldus Foodwatch, “dat de detectielimiet van MOAH bij deze test op 0,5 mg/kg lag en het daarom goed kan zijn dat het product net als de vorige keer ook vervuild was maar door een hogere detectielimiet van het laboratorium MOAH nu niet gevonden kon worden.”
Foodwatch: 'Zorgwekkend'
De gehalten aan MOAH in de Brinta-verpakking van 2,4 en 2,6 mg/kg is relatief hoog, stelt Foodwatch. "De gevonden vervuiling is met name zorgwekkend aangezien de voedselautoriteit EFSA spreekt over kinderen als risicogroep en deze producten populair zijn onder kinderen."
Wet: max 60 mg/kg
Overigens staat in de Nederlandse Warenwet dat een totale migratiewaarde van maximaal 60 mg/kg geldt. Op dit moment wordt door het RIVM nader onderzoek uitgevoerd naar MOSH en MOAH. Ook EFSA voert geregeld onderzoek uit.
Facebookactie
Foodwatch roept in de actie Heinz op “de gezondheid van zijn klanten serieus te nemen”. De organisatie wil dat het bedrijf “maatregelen neemt om de verpakkingen aan te passen”.
De organisatie raadt consumenten aan om op de Facebookpagina van Heinz te vragen, de vervuiling van de producten Brinta en Honig Dora pasta aan te pakken.
Als het bedrijf van Brinta en Dora volgens Foodwatch onvoldoende reageert, dan wil de consumentenorganisatie de actie intensiveren.
Reactie Heinz
Heinz Nederland (onderdeel van moederbedrijf Kraft Heinz) reageert door te stellen dat de resultaten zeer serieus worden genomen. Het bedrijf heeft echter juist bewust vanwege de duurzaamheid gekozen voor deze geryclede verpakkingen.
Omdat nog veel onbekend is, wil het bedrijf eerst nadere onderzoeken afwachten.
“Zolang niet duidelijk is of er reden is tot zorg, lijkt het ons niet zinvol overhaast onze verpakkingen aan te passen, omdat elke verpakking zijn eigen voor- en nadelen heeft”, zegt een Heinz-woordvoerder in VMT.
'Wettelijke limiet nodig'
Foodwatch vindt dat minister Schippers van Volksgezondheid een wettelijke limiet voor MOSH in voedsel moet vastleggen. En MOAH zou volgens de consumentenorganisatie helemaal niet aangetroffen mogen worden.
Lees ook:
‘Koolwaterstoffen in verpakking? BBQ is erger' (10 juni 2016)