FoPo gaat voedselverspilling tegen

6 maart 2018

Grote hoeveelheden fruit worden weggegooid omdat ze beschadigd zijn, een afwijkende kleur of vorm hebben, te groot of juist te klein zijn. Fruit van goede kwaliteit, dat prima gegeten kan worden. Zonde, volgens Kent Ngo, Vika Jarolinkova en Gerald Perry Marin van FoPo. Zij deden mee aan de Thought for Food Challenge 2015 en maken er nu poeders van.

Het Duitse bedrijf FoPo bedacht een oplossing: groente en fruit wat niet voldoet aan strenge consumenten- en importeisen vriesdrogen en vermalen tot poeder. Het poeder, dat 30 tot 80 procent van de oorspronkelijke voedingswaarden van het fruit bevat, kan vervolgens worden aangelengd met water, yoghurt of mayonaise. Ook is het geschikt bij voedselschaarste als gevolg van natuurrampen. Met de verschillende poeders kunnen bijvoorbeeld smoothies en sauzen worden gemaakt.

Kent Ngo, Vika Jarolinkova en Gerald Perry Marin zijn de drijvende krachten achter FoPo Food Powder. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studie: een master in voedselinnovatie en productontwerp aan de universiteit van Lund. Samen deden ze in 2015 mee aan de Thought for Food Challenge met als doel een oplossing te vinden om de ruim negen miljard monden te voeden die de wereld telt in 2050.

Vita Jarolinkova: “We werden geïnspireerd door een docent en zijn kijk op moleculair koken. Een van de uitgangspunten hierbij is dat voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden moeten blijven, ook na bereiding. Zijn ultieme wens is om niet langer producten van de ene naar de andere plek te verschepen. en dit heeft ons op ideeën gebracht.”

Lees meer over het initiatief van FoPo in EVMI nummer 2, deze ligt dinsdag 13 maart bij abonnees op de mat. Nog geen abonnement? Sluit er één af.

     

Altijd op de hoogte blijven?