Frankrijk verbiedt plastic verpakkingen groente en fruit per 1 juli

29 juni 2023 Redactie Food Shutterstock

De Franse wet tegen afval gaat de verkoop van onbewerkte groente en fruit in plastic verpakkingen verbieden. Voor een lijst van 29 soorten groente en fruit en voor rijp fruit geldt een uitzondering. De wet gaat per 1 juli van kracht. 

Plastic verpakkingen voor de detailverkoop van verse groente en fruit zijn al sinds januari 2022 verboden in Frankrijk, met uitzondering van verpakkingen in partijen van meer dan 1,5 kg. Vanaf 1 juli geldt deze wet opnieuw en zijn er minder soorten vrijgesteld van het verbod. Onder meer cherry- of cocktailtomaten, spruitjes, sperziebonen, druiven, perziken en abrikozen moeten per 1 juli ook plasticvrij verpakt zijn. Om de voorraden verpakkingen niet te verspillen, mag de niet-vrijgestelde groente en fruit tot 31 december nog worden verkocht in de bestaande verpakkingen.

Een lijst van 29 soorten groente en fruit is vrijgesteld van het verbod. Op die lijst staan bijvoorbeeld andijvie, asperges, broccoli, sla, kersen, frambozen, aardbeien en rijp fruit (verkocht aan de consument wanneer het volledig rijp is).

Bron: Ministerie van LNV

 

Altijd op de hoogte blijven?