De Franse vleesindustrie vindt dat vleesbenamingen voor vleesvervangers verwarrend zijn voor consumenten. In 2020 stelde de Franse regering al een verbod in op dergelijke benamingen. Dit zorgde voor een klacht van de Protéines France, een consortium van producenten van vleesvervangers en schortte de Raad van State de wet in juni 2022 tijdelijk op. Tot onvrede van vleesproducenten en de boeren.
Verbod op vleesbenamingen voor vega-producten
Mede onder druk van de boerenprotesten van de afgelopen maanden besloot de Franse regering om het verbod alsnog in te stellen. Op 26 februari publiceerde de regering versneld een decreet uit. Hierin is vast gelegd dat plantaardige producten bij het op de markt brengen of in de promotie niet mogen “verwijzen naar de namen van soorten en groepen van diersoorten, naar de morfologie of anatomie van dieren”. Producenten krijgen een jaar de tijd om namen aan te passen en de huidige voorraad te verkopen. Personen die de wet overtreden kunnen een boete krijgen van maximaal 1500 euro. Voor bedrijven kan deze boete oplopen tot 7500 euro.
Uitzonderingen
Er zijn twee uitzonderingen op de regel. Producten die een kleine hoeveelheid plantaardige inhoud bevatten, zoals merguez worstjes of cordon bleu, mogen wel vleesbenamingen gebruiken. En producenten uit andere EU-landen mogen wel vleesvervangers met vleesnamen in Frankrijk blijven verkopen. Protéines France noemt de nieuwe wet in strijd met de Europese voedselregels.
In Nederland
Ook in Nederland bestaat er discussie over vleesbenamingen voor vegaproducten, maar dit is nog wel toegestaan. De Europese landbouwcommissie stelde een paar jaar terug voor om vleesbenamingen voor producten zonder vlees te verbieden. In 2020 stemde het Europees Parlement tegen dit voorstel.
Poll
Voor het AD was het Franse verbod een reden om een poll uit te schrijven onder de lezers. Een overgrote meerderheid vindt dat producten zonder vlees geen vleesbenaming mogen krijgen. Op het moment van schrijven vindt 69 procent van de lezers uit principe dat vega-producten geen vleesnaam mogen hebben. 13 procent vindt dergelijke benamingen verwarrend voor de consument en slechts 11 procent vindt een verbod overbodig.