Fresco: ‘Redesign’ dierlijke productie nodig

20 maart 2013

WAGENINGEN - Er moet een ‘redesign’ van dierlijke productie komen. “Want dat moet je niet overlaten aan de markt.” Dat zei Louise Fresco, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, tijdens de 95e Dies natalis van Wageningen University.

Fresco verwacht dat de vraag naar dierlijke eiwitten de komende decennia verdubbelt. Dat dwingt tot het zoeken naar alternatieven, zoals algen en insecten. Een derde van de proteïnen zal van planten moeten komen.”

Volgens haar is de voedselproductie wereldwijd in enkele tientallen jaren enorm gestegen. “Het heeft geleid tot een grote mate van voedselzekerheid. Dat ging echter gepaard met neveneffecten als vervuiling en erosie en vooral de productie van dierlijke eiwitten heeft schaduwzijden.”

Zij verwees naar de paardenvleesaffaire, maar er speelt volgens haar nog meer. “Concentratie in de supply chain, supermarkten die te lage prijzen voor vlees hanteren, zorgen voor dierenwelzijn, er is van alles gaande.”

Diesprijs

Fresco, die als 17-jarige haar wetenschappelijke loopbaan begon aan de (toen nog) Landbouwhogeschool, was een van de sprekers tijdens de Dies natalis, die dit jaar als thema voedselzekerheid had.

Zij ontving aan het eind van de dag de Diesprijs outstanding alumnus (foto) uit handen van rector Magnificus Martin Kropff. 

De jury noemde Fresco (‘distinguished professor’ in Wageningen) een van de bekendste en invloedrijkste afgestudeerden van de universiteit in de laatste jaren, die bovendien wereldwijd gezag geniet.

Met haar autoriteit op het gebied van de wereldvoedselproblematiek is zij volgens de jury een inspirerend voorbeeld voor Wageningse studenten en onderzoekers. 

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?