Fresco: 'Samenwerking intensiveren en beter communiceren'

23 oktober 2014

"We willen een brug bouwen tussen wetenschap en de maatschappij." Dat zei bestuursvoorzitter van Wageningen UR Louise Fresco op de Food Valley Expo. Ze wil de samenwerking met het bedrijfsleven intensiveren. Bovendien moet de wetenschap in dialoog gaan met de maatschappij.

Fresco werd aan het begin van de wetenschapssessie op de Food Valley Expo geïnterviewd door dagvoorzitter Astrid Joosten. Ze verhaalde over haar werkzaamheden bij Stanford University in Silicon Valley, waar met geld uit het bedrijfsleven voortdurend nieuwe gebouwen werden neergezet. Daar heerst 'openness of mind' op alle niveaus, zowel bij studenten als bij het bedrijfsleven. Dat leidt tot succesvolle start-ups, die begonnen zijn in een garage. "In de Food Valley hebben we dezelfde vruchtbare omgeving." Onze studenten kunnen en moeten meer ondernemen." Ze pleit voor meer samenwerking met het bedrijfsleven en met provincies en steden, ten behoeve van innovaties."Iedereen moet meedoen, dan ontstaat er kritische massa."

Gouden driehoek

De samenwerking in de 'gouden driehoek' (wetenschap, bedrijfsleven en overheid) verloopt volgens Fresco al zeer goed. Dat is ook noodzakelijk, lichtte ze toe aan de hand van bloembollen die door de milde winters vroeger ontkiemen en tot bloei komen. Het is van groot belang voor het bedrijfsleven, de timing onder controle te kunnen houden. "Is temperatuur de enige factor die een rol speelt? We weten niet goed hoe dat werkt. Daar werken we aan."

Dialoog

De bestuursvoorzitter meent dat de wetenschap in het verleden niet altijd goed gecommuniceerd heeft. Dat heeft bijgedragen aan de verwarring bij de consument over wat gezond is en wat niet, en wat sociaal verantwoord is. Het is ingewikkeld want diervriendelijk geproduceerd vlees kan wel weer slecht voor het milieu zijn. Wat gezondheidsaspecten betreft, gaat het volgens haar niet om specifieke producten, maar meer om het voedingspatroon.

Ze pleit ervoor dat wetenschappers meer naar buiten treden om misverstanden over voeding weg te nemen. Zelf heeft ze dat gedaan tijdens het Food Film Festival, waar ze de dialoog is aangegaan met consumenten. Bij dat goed communiceren hoort ook erkennen dat de wetenschap niet perfect is en niet overal een pasklaar antwoord op heeft.

Een verslag van de Food Valley Expo is te lezen in EVMI 8.

E-paper (voor abonnees is het hele magazine beschikbaar, voor niet-abonnees enkele pagina’s).

Abonneren

Lees ook:

Fresco: ‘Steeds meer wantrouwen tegen innovatie' (2 september 2014)’

Fresco: ‘Redesign’ dierlijke productie nodig (20 maart 2013)

Koelverpakking, babyvoeding en onttrosser druiven genomineerd voor Food Valley Award (12 juni 2014)

 

Altijd op de hoogte blijven?