FrieslandCampina breidt capaciteit lactose uit

13 februari 2013

AMERSFOORT - FrieslandCampina gaat de productiecapaciteit van lactose in Beilen en Borculo uitbreiden. Dit omdat er veel vraag is naar dit zuivelbestanddeel.

Bovendien wordt bij DMV in Veghel gewerkt aan vergroting van de productiecapaciteit voor lactose dat bedoeld is voor farma. Dat meldt BoerderijVandaag.

Lactose wordt gewonnen uit ‘bijproduct’ wei-permeaat, dat overblijft nadat wei-eiwitten uit kaaswei zijn gefiltreerd. De vraag stijgt enorm, vooral voor gebruik in baby- en kindervoeding, zuiveldranken en voor medicinale toepassingen

De lactose wordt in de vorm van poeders geëxporteerd naar vestigingen in Azië en Afrika, waar ze verwerkt worden tot eindproducten.

Vorige week liet het zuivelconcern al weten vanwege de grote vraag lactose, net als eiwit en vet, apart te willen waarderen in de melkprijs. Melkveehouders krijgen dan uitbetaald op basis van de geleverde kilo’s (volgens uitbetaalverhouding eiwit : vet : lactose als 10 : 5 : 1).

Dit voorstel van het bestuur wordt de komende weken aan de leden voorgelegd. Als de ledenraad op 17 december akkoord gaat, komt de uitbetaalverhouding voor 3 jaar vast te staan. Het zal dan vanaf 1 januari 2014 worden ingevoerd.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?