FrieslandCampina overweegt productie in China

10 december 2013

AMERSFOORT - FrieslandCampina denkt erover om zuivelingrediënten zoals melkeiwitten ook in China te gaan produceren. Het bedrijf neemt daar in 2014 een besluit over.

De lokale productie past in de strategie van het concern om in China sterk te groeien, meldt Food Valley.

Grootste zuivelmarkt

In China zal de zuivelconsumptie als geheel naar verwachting groeien van 38 miljard euro (in 2012) naar ruim 100 miljard euro in 2020). China zal dan de VS hebben verdrongen als de grootste zuivelmarkt van de wereld.

Omzet opvoeren

FrieslandCampina heeft op dit moment 2 verkoopkantoren in China en realiseert er een jaaromzet van zo’n 600 miljoen euro. Het zuivelconcern wil de omzet in dat land opvoeren naar 1 miljard euro in 2015.

Babyvoeding is het belangrijkste product van FrieslandCampina in China. Het maakt daar voor het concern 75 procent van de omzet uit. Dit zal echter ook in de toekomst in Nederland geproduceerd blijven worden.

Vooral zuivelingrediënten

De producten die in China geproduceerd kunnen worden, vallen in de overige 25 procent. Het gaat dan om zuivelingrediënten die aan andere voedingsbedrijven worden verkocht.

Op dit moment wordt het grootste deel van de producten van FrieslandCampina in China geïmporteerd.

'Geen risico nemen'

Bij het ter plaatse produceren, gaat het concern niet over 1 nacht ijs. “We moeten eerst zeker genoeg zijn dat we veilig kunnen produceren. We nemen geen enkel risico”, zegt bestuursvoorzitter Cees ’t Hart van FrieslandCampina.

Volgens hem lopen er op dit moment gesprekken met lokale partners. Volgend jaar wordt een definitief besluit genomen.

Kenniscentrum

FrieslandCampina maakte vorige maand bekend samen met Wageningen UR een nieuw onderzoeks- en kenniscentrum in China op te richten.

In dit Sino-Dutch Dairy Development Centre (SDDDC) zal Nederlandse kennis op het gebied van zuivelproductie worden gedeeld.

Concurrentie

Ook andere zuivelconcerns richten het vizier op China. Zo namen Danone en Arla eerder dit jaar een klein belang in het Chinese Mengniu Dairy.

Daarnaast investeerden diverse private equity bedrijven, zoals Morgan Stanley Private Equity Asia, Olympus Capital en KKR, in de Chinese zuivelsector.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?