FrieslandCampina wil boterproductie Den Bosch onderbrengen in Lochem

13 februari 2023 Redactie Food

Om hun boterproductienetwerk in Nederland te optimaliseren en verduurzamen, wil FrieslandCampina alle productie van boter onderbrengen in Lochem. Als gevolg hiervan wordt de productlocatie in ’s-Hertogenbosch op termijn gesloten en de productlocatie in Lochem uitgebreid.

Dit besluit is een direct gevolg van de stijgende vraag naar roomproducten voor de foodservice-markt. Hierdoor is er minder room beschikbaar, waardoor een structurele overcapaciteit in de boterproductie is ontstaan. Daarom kiest FrieslandCampina ervoor om alle boterproductie samen te voegen en in Lochem onder te brengen. Door de productie van boterolie en poeder met de productie van boter te combineren, kan efficiënter worden geproduceerd. Ook wordt in Lochem een nieuwe, duurzame boterinstallatie gebouwd, die de CO2-uitstoot sterk moet gaan verminderen.

Roel van Neerbos, President FrieslandCampina Food & Beverage: “We beseffen dat met dit voorgenomen besluit straks een einde komt aan onze decennialange aanwezigheid in 's-Hertogenbosch en dat dit afscheid voor veel medewerkers een emotioneel moment zal zijn. Wij zullen hen uiteraard ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan, binnen of buiten FrieslandCampina.”

Sociale gevolgen

De verbouwing van de productievestiging in Lochem zal ongeveer twee jaar duren. De uitbreiding daar levert naar verwachting 27 nieuwe arbeidsplaatsen op. De vestiging in 's-Hertogenbosch wordt medio 2025 gesloten, waarbij bijna 90 arbeidsplaatsen komen te vervallen. De betrokken medewerkers en vakbonden zijn over het voorgenomen besluit geïnformeerd en de medezeggenschap is om advies gevraagd. FrieslandCampina past het Sociaal Plan toe en ondersteunt de betrokken medewerkers bij het vinden van een nieuwe baan.

Altijd op de hoogte blijven?