Fungi For Future wint Lineage-hackathon tegen voedselverspilling

25 september 2023 Redactie Food Lineage
Lineage sloot donderdag 21 september succesvol zijn hackathon-evenement ‘Tackling Food Waste for a Sustainable Future’ af. Team Fungi For Future won de hackathon met hun project dat zich richt op de productie van alternatieven voor verpakkingsmaterialen op basis van mycelium. 

De hackathon van Lineage vond gedurende twee dagen plaats in Amsterdam, met de slotdag in het Eye Filmmuseum. Tijdens deze dagen kwamen enkele van de meest getalenteerde studenten- en start-upteams samen met NGO's en leiders uit de Europese supply chain om te werken aan innovatie, samenwerking en oplossingen.

Deelnemers kwamen met verschillende achtergronden en vaardigheden samen om voedselverspilling in de supply chain aan te pakken. De teams kregen de opdracht om het gewicht van voedselverspilling op verschillende punten in de supply chain te traceren en te verminderen.

Fungi For Future

Na een zorgvuldige beoordeling door een deskundige jury is Fungi For Future uitgeroepen tot het winnende team. Ze overtuigden de jury met hun creativiteit, technische vaardigheden, innovativiteit en schaalbaarheid van het project dat zich richt op de productie van alternatieven voor verpakkingsmaterialen op basis van mycelium.

“We zijn onder de indruk van het talent en de toewijding van alle deelnemers aan deze hackathon”, zegt Harld Peters, President Lineage Europa, namens het deskundige jurypanel dat Foodvalley NL, Van Geloven (onderdeel van McCain), Taste Before You Waste, VU Amsterdam en Lineage vertegenwoordigt. “De ideeën en oplossingen benadrukken het enorme potentieel van innovatieve en gedreven denkers om positieve verandering in onze sector te stimuleren.”

Incubatorprogramma

Het winnende team Fungi For Future ontvangt een geldprijs en persoonlijke begeleiding gedurende een incubatorprogramma van zes maanden geleid door The Waste Transformers en Lineage om te helpen bij de ontwikkeling en mogelijke implementatie van hun project.

The Waste Transformers, een wereldleider in on-site modulaire biovergisters voor voedselafval, omarmt de betrokkenheid van studenten bij het aanpakken van de dringende problemen rond voedselafval. “Als partners in dit programma zijn we vastbesloten om Fungi For Future de komende zes maanden te ondersteunen bij het versterken van hun impactvolle ideeën”, zegt Lara van Druten, CEO van The Waste Transformers. "Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden van deze jonge probleem-oplossers om een verandering teweeg te brengen in de manier waarop we omgaan met voedselverspilling. Samen zetten we ons in voor een groenere, duurzamere toekomst."

“Meedoen aan de hackathon was een enorm leerzame ervaring, het was inspirerend om allemaal naar hetzelfde doel te werken om voedselverspilling tegen te gaan”, zei het team van Fungi For Future. “We kijken ernaar uit om met de prijs en het incubatorprogramma de volgende stap te maken."

Lineage bedankt alle deelnemers, juryleden en partners die hebben bijgedragen aan het succes van het evenement.

Altijd op de hoogte blijven?