Fusie Arla met MUH en Milk Link

22 mei 2012

VIBY - Arla Foods heeft dinsdag een dubbele fusie aangekondigd. De zuivelcoöperatie wil samengaan met het Duitse Milch-Union Hocheifel (MUH) en het Britse Milk Link.

Ook MUH en Milk Link zijn coöperaties. De leden-melkveehouders besluiten 26 juni over de fusie. Ook de mededingingsautoriteiten moeten nog toestemming geven. De fusie moet nog dit jaar geëffectueerd worden.

Omzet naar ruim 9 miljard

De nieuwe onderneming krijgt de naam Arla Foods amba. De coöperatie krijgt ruim 8000 eigenaren in Denemarken en Zweden, Duitsland en Groot-Brittannië en daarnaast ook in België en Luxemburg. De opbrengst wordt circa 12 miljard kilo melk per jaar. De jaaromzet van Arla groeit met 9 miljard Deense kronen (1,21 miljard euro) tot naar verwachting 70 miljard Deense kronen (9,42 miljard euro)  in 2013.

MUH is de achtste zuivelonderneming van Duitsland en Milk Link de vierde van de UK. Arla Foods wordt door de fusie bijna net zo groot als FrieslandCampina. Dat had in 2011 een jaaromzet van 9,63 miljard euro en ruim 14.000 leden-melkveehouders.

"Als de eigenaren instemmen met de fusie, wordt Arla's positie als één van de leidende zuivelondernemingen in Europa versterkt; een onderneming met eigenaars in verschillende landen, die grote volumes produceert en een sterke productmix heeft, zowel voor consumenten als voor de industrie, onder bekende merknamen en onder private label", zegt CEO Peder Tuborgh van Arla Foods.

MUH en Milk Link krijgen door de fusie toegang tot meer markten en een grotere productrange.

Lees ook:

 250 Banen weg bij Arla (16 mei 2012)

Altijd op de hoogte blijven?