Gebrek aan transparantie bij Wageningen University wordt hersteld

16 november 2020 Michelle Wijma

Afbeelding: Van Gooien via Wikimedia Commons

Begin november publiceerde Foodwatch een onderzoeksrapport waarin staat vermeld dat bijna de helft van de 24 bijzonder hoogleraren voeding van Wageningen University & Research (WUR) niet transparant zijn over hun nevenwerkzaamheden. De WUR erkent de constatering van Foodwatch en past de tekortkomingen aan.

Een buitengewoon/bijzonder hoogleraar werkt bij een externe organisatie en heeft een deeltijd aanstelling voor 1 dag in de week bij de universiteit als hoogleraar. Op wur.nl/hoogleraren staan de buitengewone leerstoelen en diens financiers vermeld. Net als andere universiteiten heeft de WUR afspraken gemaakt met de Vereniging van Universiteiten (VSNU) over het openbaar maken van relevante nevenfuncties op de profielpagina's van hoogleraren. Alle buitengewoon hoogleraren hebben dan ook met WU een overeenkomst ondertekend waarbij zij zich verplichten hun nevenwerkzaamheden openbaar te maken op hun profielpagina, aldus de WUR in hun reactie op het rapport van Foodwatch. 

Foodwatch constateert terecht dat dit niet bij alle onderzochte buitengewoon hoogleraren was gebeurd, erkent de universiteit. In het rapport zegt Foodwatch dat de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit en de universitaire regels rondom nevenwerkzaamheden worden overtreden. De WUR scoort volgens het rapport vier keer slechter dan het gemiddelde dat de VSNU rapporteert. 'Transparantie over nevenwerkzaamheden is in het geval van bijzonder hoogleraren extra belangrijk, aangezien hun leerstoel door een derde partij wordt gefinancierd', zegt Foodwatch in het persbericht van begin november. 'Dit kan, samen met de nevenwerkzaamheden, het risico op (de schijn van) belangenverstrengeling vergroten. Transparantie over nevenfuncties is noodzakelijk voor onafhankelijke wetenschap.'

De WUR legt uit dat de verwarring kan zijn ontstaan doordat de hoofdfunctie van een betreffende hoogleraar vaak de enige 'nevenwerkzaamheid' is. Deze staan wel vermeld op de website, maar alleen als (hoofd)werkzaamheid. De universiteit geeft aan deze fout te herstellen en heeft daarvoor alle betreffende hoogleraren verzocht de tekortkomingen rondom nevenwerkzaamheden zo snel mogelijk aan te passen. 'Het registreren van de nevenfuncties van (bijzonder) hoogleraren blijft prioriteit binnen WUR en zal blijvend onder de aandacht worden gebracht en worden gemonitord', zegt de WUR.

Altijd op de hoogte blijven?