Om snel in te kunnen spelen op veranderende marktomstandigheden is flexibiliteit bij de inzet van kapitaalgoederen essentieel. Machines vervangen voor nieuwe, die schoner of sneller zijn, zonder te veel kapitaalbeslag. De waarde van overtollige machines verzilveren bij een fusie, overname of bedrijfsbeëindiging. Productiecapaciteit snel uitbreiden door aanschaf van een extra, gebruikte machine. Flexibel asset management noemen we dat. Online veilen speelt bij het bereiken van die flexibiliteit een belangrijke rol.

Bovendien voegt online veilen nog iets belangrijks toe: door overtollige machines een productief tweede leven te geven, worden ze onderdeel van de circulaire economie.

Binnen de voedingsindustrie blijft het principe van de circulaire economie veelal beperkt tot de eigen processen. In het productieproces komt steeds meer technologie beschikbaar om lineaire afvalstromen om te buigen of verder in te perken. Maar terwijl we de circulaire economie toejuichen, worden machines en gereedschappen die uit productie zijn genomen vaak ongebruikt in hoekjes geparkeerd. Helaas zie je zelden dat een geparkeerde machine weer opnieuw in het productieproces wordt opgenomen. Tijdens de parkeerfase gaan de ontwikkelingen immers gewoon door. De machine past dan niet meer in het inmiddels ge-update SCADA of ERP systeem. Of de visie op de gewenste productiesnelheid is in de tussentijd veranderd. De machine voldoet niet langer aan de heersende eisen en staat daarom te verstoffen. Zonde, want er is (internationaal) veel vraag naar gebruikte machines. En ze brengen meer op dan zou je denken.

Machines veilen

In de voedingsindustrie is het kopen en verkopen van gebruikte machines via een online veiling nog altijd niet vanzelfsprekend. Enerzijds omdat men niet bekend is met de grote vraag naar gebruikte machines, anderzijds omdat het idee leeft dat gebruikte machines geen waarde meer hebben. En daar speelt Troostwijk Veilingen een belangrijke rol. Want met een online veiling vinden overtollige machines snel een nieuwe eigenaar en brengen ze de beste marktconforme prijs op. Bij Troostwijk Veilingen zien we dat dagelijks. Ons wereldwijde publiek koopt graag gebruikte machines en gereedschappen uit Nederland, omdat ze technisch voorop lopen en veelal goed onderhouden zijn. Online veilen hoort daarom bij flexibel asset management, juist omdat het snel, veilig en volledig transparant is. Bovendien geven we machines zo een productief tweede leven en worden ze onderdeel van de circulaire economie.

Meer weten over de oplossingen van Troostwijk Veilingen? Neem direct contact op met Andrej Pieterson, Accountmanager food processing industries, via telefoonnummer +31 (0)6 229 346 97 of per e-mail:  a.pieterson@troostwijkauctions.com

www.troostwijkauctions.com

troostwijk1

Altijd op de hoogte blijven?