Fabrikanten van energiedrankjes met cafeïne zouden niet mogen claimen dat consumptie de alertheid of het concentratievermogen versterkt. Het Europees Parlement (EP) deed deze uitspraak gisteren.
Het parlement spreekt hiermee zijn veto uit over een voorstel van de Europese Commissie. Die wil namelijk dergelijke gezondheidsclaims wél toestaan.
Dit op basis van EFSA-onderzoek, dat stelt dat cafeïne bij volwassenen, bij een inname van 75 mg, het concentratievermogen en de alertheid bevordert. Bovendien zou het consumeren van 3 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht, een uur voor een prestatie, het uithoudingsvermogen bevorderen.
Marketingregels aanscherpen
Het EP in Straatsburg weigert echter die claims toe te staan en riep op de marketingregels aan te scherpen om tieners en kinderen te beschermen. Een energiedrankje van 250 ml kan wel tot 27 gram suiker en 80 mg cafeïne bevatten.
Het is overigens nog geen definitief verbod op gezondheidsclaims voor energiedrankjes. De definitieve uitspraak hierover volgt later.
Voedingscentrum is blij
Het Voedingscentrum is blij met de uitspraak van het EP. “Energiedrankjes zijn niet gezond”, aldus Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum.
‘Veel suiker en cafeïne’
“Ze bevatten veel suiker. Dat vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Er zit ook cafeïne in: dat is voor volwassenen niet zo’n probleem maar als jongeren, en vooral kinderen, ze veel drinken kan het leiden tot klachten zoals rusteloosheid, angstgevoelens en slecht slapen.”
Energydrinks bevatten 2 tot 4 suikerklontjes per 100 milliliter. Per blikje van 250 milliliter komt dat neer op 5 tot 10 suikerklontjes. Dat is vergelijkbaar met frisdrank en soms zelfs nog meer, stelt het Voedingscentrum.
Lees ook:
- ‘Verkoop energiedrankjes aan kinderen verbieden' (3 november 2015)
- 60 procent wil verbod verkoop energiedrank aan jongeren (3 december 2012)
- ‘Energiedrankje levert jongere klachten op' (3 oktober 2012)