Geen suiker en minder zout in ‘zomergroenten’

26 juni 2017

Producenten van groenteconserven voegen geen suiker en 25 procent minder zout toe aan 'zomergroenten' in pot of blik. Dit gebeurt vanaf de oogst van 2017 en 2018. Het verder verminderen van suiker en zout volgt op de eerder gerealiseerde zoutreductie van 30 procent sinds 2012. Dit meldt het CBL.

Zomergroenten

Doperwten, wortels, de doperwten-wortelcombinatie en jonge kapucijners worden zonder toegevoegde suiker en met maximaal 25 procent minder zout verwerkt. Ook maïs bevat voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegde suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout.

Alle huismerkproducten en merkproducten die in Nederland te koop zijn vallen onder de afspraak. De nieuwe doelstellingen gaan in vanaf de oogst van zomer 2017, met een uitloop tot de oogst van september 2018. De 'nieuwe' producten gaan de oude geleidelijk vervangen.

Wintergroenten

Naast de zout- en suikervermindering in zomergroenten, die bijna de helft van de categorie groenteconserven vertegenwoordigen, zijn er ook plannen voor de vermindering van zout en suiker in ‘wintergroenten’, receptuurproducten en appelmoes. De suiker- en zoutreductie voor de nieuwe oogsten wordt in het najaar van 2017 bekend gemaakt.

Lees ook:

Foodwatch: VWS trekt claim dat afspraken over zoutreductie zijn nagekomen in (31 mei 2017)

   

Altijd op de hoogte blijven?