Geen twijfel bij kabinet over onafhankelijkheid EFSA

3 februari 2016

Het Nederlandse kabinet heeft geen reden te twijfelen aan de onafhankelijkheid van de experts in het GMO-panel van EFSA. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij antwoord daarin op vragen die waren gerezen naar aanleiding van een artikel op de website van het Duitse instituut Testbiotech waarin werd betoogd dat de experts gelieerd zijn aan de industrie en er daarom sprake zou zijn van belangenverstrengeling.

Expertise

EFSA heeft daarop op verzoek van Nederland schriftelijk gereageerd en dat antwoord is voor het kabinet bevestiging van het vertrouwen in EFSA. Volgens EFSA resulteren niet alle professionele activiteiten van de experts die betrekking hebben op ggo’s in een belangenconflict. Betrokkenheid bij het onderwerp vanuit verschillende posities kan juist duiden op een hoge mate van professionaliteit, op expertise en op erkenning van de expert door de wetenschappelijke gemeenschap.

De onafhankelijkheid van EFSA is een geregeld terugkerend thema. De Nederlandse overheid liet al eerder weten vertrouwen te hebben in de onafhankelijkheid van de organisatie.

Lees ook: 

Altijd op de hoogte blijven?