Geen zoutverlaging nodig met nieuw Bakkerszout

5 maart 2014

UTRECHT – Samen met Beko Nederland BV heeft AkzoNobel, speciaal voor de ambachtelijke bakkerij, OneGrain Bakkerszout Melange ontwikkeld. Met dit nieuwe zout voldoen bakkers aan het wettelijk maximaal toegestane percentage zout in brood van 1,5%, terwijl zij recepturen niet hoeven aan te passen en 2% zout kunnen blijven doseren.

Bij de ontwikkeling van het nieuwe zout waren de uitgangspunten dat functionaliteit, receptuur en de ambachtelijke smaak van het brood gewaarborgd bleven. Dat is gelukt, stellen de partijen.

Gevolgen zoutverlaging

AkzoNobel en Beko Nederland BV hebben de gevolgen van zoutverlaging in brood onderzocht en geconstateerd dat minder zout resulteert in snellere ontwikkeling van het glutennetwerk,  minder deegtolerantie, bleke korstkleur en sneller uitdrogen van het brood.

Na uitgebreide praktijktesten, samen met een groep geselecteerde ambachtelijke bakkers, komen AkzoNobel en Beko Nederland BV met een nieuw zout op de markt: OneGrain Bakkerszout Melange. Het grote voordeel van dit zout is dat een bakker zijn receptuur niet hoeft aan te passen omdat OneGrain Bakkerszout Melange gedoseerd wordt op 2%, en eenvoudig is in gebruik. De ambachtelijke smaak en kwaliteit van brood blijven behouden en met optimale deegontwikkeling voldoen bakkers toch aan de wettelijke norm van 1,5% zout in brood.

OneGrain Bakkerszout Melange bestaat uit mineraalzout, heeft een natuurlijk aroma en bevat jodium zoals ‘gewoon’ bakkerszout. Dus blijft het jodiumgehalte in brood gelijk terwijl het zoutgehalte naar beneden gaat.

Bakkersvak

Tijdens de bakkerijbeurs Bakkersvak op 23 en 24 maart in Rosmalen presenteren Beko Nederland BV en AkzoNobel OneGrain Bakkerszout Melange.

Altijd op de hoogte blijven?