Gemiddeld vier scholen binnen 1 kilometer van elke fastfoodlocatie

23 juni 2022 Redactie Voeding Nu Unsplash

Er zijn gemiddeld vier scholen te vinden binnen 1 kilometer van elke fastfoodlocatie, blijkt uit een onderzoek van RetailSonar naar fastfoodlocaties in Nederland. Ook telt Amsterdam twee keer zoveel fastfoodlocaties per inwoner als Den Haag en telt Nederland ruim 1.900 fastfoodrestaurants in totaal.

RetailSonar onderzocht alle vestigingen – inclusief afhaallocaties – van Nederlandse fastfoodketens met minimaal 10 restaurants. De meest voorkomende fastfoodketens zijn Domino’s (328 locaties), McDonald’s (256 locaties) en New York Pizza (247 locaties). Het grootste aantal fastfoodlocaties vind je in Amsterdam (167), Rotterdam (98), Den Haag (56) en Utrecht (50).

Scholen

De aanwezigheid van ongezonde restaurants in de buurt van scholen zorgt regelmatig voor politieke discussies. Gemiddeld liggen er vier scholen binnen 1 kilometer van elk fastfoodrestaurant. Has Döner, Starbucks en Burger Me bevinden zich gemiddeld het dichtst bij scholen. Bij Has Döner zijn dat gemiddeld negen basisscholen en vijf middelbare scholen.

Hoogst aantal fastfoodlocaties

Het hoogste aantal fastfoodrestaurants per 10.000 inwoners zijn te vinden in de provincies Noord-Holland en Flevoland. De saturatiegraad is het hoogst in steden als Haarlemmermeer (inclusief Schiphol) (2,37), Alkmaar (1,92), Amsterdam (1.92), Zwolle (1.86) en Eindhoven (1,84). Hier is amper nog ruimte voor nieuwe fastfoodrestaurants.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?