Genomineerden Jaarprijs Goede Voeding 2015

21 oktober 2015

Een plantaardige variatie op drinkyoghurt, vleeswaren met vlees, groente en zuivel, en een vezelrijke sportreep zijn genomineerd voor de Jaarprijs Goede Voeding 2015. De vakjury koos uit 32 inzendingen Pur’Enjoy van Alpro, 'Gezonde Vleeswaren' van het Jumbo Huismerk Lab en Sportsgrainbar van Sportsgrain/Bakels-Senior en Millets Place.

Pur'Enjoy

Alpro is er met Pur’Enjoy in geslaagd een plantaardige drank op basis van soja te maken die in vergelijking met bestaande drinkyoghurts betere gehaltes verzadigd vet en toegevoegd suiker heeft, meldt de jury. Dit terwijl de calorische waarde gunstig en smaak goed is, ook voor diegenen die niet gewend zijn aan de kenmerkende sojasmaak. “Het is een gezond en duurzaam alternatief voor degenen die dierlijke producten willen vervangen of afwisselen met plantaardige producten.”

'Gezonde vleeswaren'

'Gezonde vleeswaren' bestaat voor de helft uit vlees en voor de rest uit groente en zuivelingrediënten. De vleeswaren vallen op doordat ze weinig zout, weinig toegevoegde suikers en meer vezel bevatten dan reguliere vleeswaren. Gezonde vleeswaren is de winnaar van een interne Jumbo-competitie waarin de retailer huismerkproducenten aanspoorde om gezondere producten te maken. Een initiatief dat volgens de jury navolging verdient. Het concept is ontwikkeld door Jumbo/Vollebregt Fresh Company.

Sportsgrain

Derde genomineerde is de Sportsgrainbar, gemaakt in samenwerking met (top)sporters, speciaal voor de sportieve Nederlander. Naast de gebruikelijke broodingrediënten (volkorenmeel, gist, zout en water), bevat de reep teffgraan, wortelvezels, banaan, cranberry, rozijnen, lijnzaadmeel, tarwekiemen en zuurdeegpoeder (van tarwe en rogge). Het is volgens de jury een bron van vezels, bevat vitaminen en mineralen en zout met een verlaagd natriumgehalte, en is dus een goed alternatief voor bestaande sportrepen.

Stemmen

Tot 17 november kan gestemd worden op een van de genomineerden. De uitslag van deze publieksstemming wordt meegewogen in het eindoordeel van de jury.

De winnaar van de vak- en publieksjury wordt bekendgemaakt tijdens het middagsymposium ‘De toekomst van een gezondere voeding’, op 24 november in Bunnik. Ook krijgen twee producten een aanmoedigingsprijs en een bijzondere vermelding.

Juryvoorzitter prof. Dr. Ir. Frans Kok, die kortgeleden afscheid nam als hoogleraar Voeding en gezondheid bij de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit, reikt de prijs uit.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?