Gestegen voedselprijzen vergroten armoede

9 mei 2012

WASHINGTON - Fors gestegen voedselprijzen die blijvend hoog bleven, hebben ervoor gezorgd dat miljoenen mensen in de wereld weer onder de armoedegrens terechtgekomen zijn.

Dat blijkt uit het Global Monitoring Report 2012 van de Wereldbank en het internationaal monetair fonds (IMF).

De hoge voedselprijzen zijn er volgens het rapport verantwoordelijk voor dat in 2007-2008 105 miljoen mensen opnieuw onder de armoedegrens kwamen. In 2010-2011 ging het om 48,6 miljoen mensen. Dat meldt het Belgische MO Mondiaal Nieuws.

Meer betalen

In 2011 moesten landen met onvoldoende eigen voedselproductie 29 procent meer betalen voor de import van voedsel, zelfs als hun eigen productie hoger lag dan gemiddeld.

Mensen in ontwikkelingslanden besteden relatief een veel groter deel van hun budget aan voedsel. Dat maakt dat de gevolgen voor hen het grootst zijn.

Bereikbaarheid slecht

Jos Verbeek, hoofdauteur van het rapport, vindt dat mensen en markten onderling zeer slecht met elkaar verbonden zijn. Omdat verbindingswegen en transportmogelijkheden ontbreken, kunnen overschotten niet snel verplaatst worden naar plekken waar het harder nodig is. Verbeek zegt dat zowel de markten als de overheden hierin tekortschieten.

“Als je als land geïsoleerd bent en je markt is heel klein, moet je je bereikbaarheid vergroten”, stelt hij.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?