‘Gezonde’ mueslireep niet zo gezond

23 augustus 2012

LONDEN - Mueslirepen bevatten veel suiker, verzadigde vetten en calorieën. De repen, die een gezond imago hebben, bevatten soms meer suiker dan een klein blikje cola, blijkt uit onderzoek van de Engelse consumentenorganisatie Which?.

Which? deed onderzoek naar de 30 bestverkopende mueslirepen in Engeland, waaronder 7 speciaal voor kinderen. Meer dan de helft (16 repen) bevatte meer dan 30 procent suiker, terwijl slechts 1 reep (Nákd Apple Pie) geen suiker had toegevoegd. Dat meldt Bakeryandsnacks.com.

Misvatting

“Mensen kiezen vaak mueslirepen in de veronderstelling dat ze gezonder zijn dan chocolade of koekjes, maar ons onderzoek maakt duidelijk dat dit een misvatting kan zijn”, reageerde Which?-directeur Richard Lloyd.

“Een aantal van deze producten heeft zulke hoge niveaus aan suiker en verzadigd vet dat ze niet als gezonde voeding verkocht mogen worden.”  De consumentenorganisatie vindt dat de fabrikanten veel duidelijker moeten zijn over de hoeveelheden suiker, vet en calorieën.

18 soorten suiker

Onderzoekers vonden 18 verschillende suikers in de repen, zoals glucosesiroop, honing en fructose. In veel gevallen zat er ook suiker uit fruit bij. “Dit fruitsuiker biedt dan wel toegevoegde voedingswaarde, maar draagt net zo goed bij aan het aantal calorieën als toegevoegd suiker”, stelt Which?.

Shefalee Loth,voedingsexpert bij Which?, noemt de resultaten ‘verrassend’. “Door het gebruik van die verschillende gedaanten van suiker maken fabrikanten het de consument niet makkelijk om erachter te komen hoeveel suiker is toegevoegd”, zei Loth. “Dit zie je alleen bij de ingrediëntendeclaratie.”

Kellogg

Van de 30 repen bevatte Kellogg’s Nutri-Grain EleVenses Raisin Bakes (foto) het hoogste suikerniveau, namelijk 18 gram (in een 45 grams reep). Dit is meer dan in een 150 milliliter blikje cola zit. De suiker was vooral afkomstig van glucosesiroop en fructose.

Kellogg reageerde op Bakeryandsnacks.com dat het geen mueslireep is maar een ‘gebakken' reep. “We bakken het als een taart en brengen het op de markt als een tussendoortje voor halverwege de ochtend.” Vergeleken met andere van dergelijke tussendoortjes, als cakejes en muffins, bevat het volgens de fabrikant ‘iets minder suiker dan de norm’.

Verzadigde vetten

Van de 30 geteste mueslirepen bevatten er 10 te veel verzadigde vetten. Hiervan waren er 6 speciaal bedoeld voor kinderen. Weetabix Oaty Strawberry Crusher was hier de positieve uitzondering met 0,6 gram verzadigd vet. Deze reep was tevens de enige kindermueslireep die fruit bevatte.

De Tracker Roasted Nut reep had de hoogste hoeveelheid vet (een derde van de reep: 6,6 gram, waarvan 2,4 gram verzadigd). Dit was vooral afkomstig van pinda’s en hazelnoten, maar ook van toegevoegde plantaardige en gehydrogeneerde vetten.

Calorieën

Alpen Light (Apple and Sultana) bevatte de minste hoeveelheid vetten (0,7 gram), verzadigende vetten (0,3 gram) en zout (0,03 gram). Die reep had ook het laagste caloriegehalte (63 kcal).

Bijna de helft van de mueslirepen bevatten meer dan 142 kcal. Koploper hier is 9 bar original met 277 kcal. Belvita Breakfast Biscuits (door fabrikant Kraft Foods vermarkt als vervanging van ontbijt) bestaan voornamelijk uit toegevoegde suikers en plantaardige oliën, “die geen enkele voedingswaarde leveren”, stelde Which?.

Geen van de 30 repen had een stoplichtsysteem op de verpakking. Lloyd pleit voor een duidelijke ‘front-of-pack labelling via het stoplichtsysteem zodat consumenten in een oogopslag kunnen zien wat ze eten of aan hun kinderen geven.

Bekijk het artikel.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?