Het lage btw-tarief gaat onder het nieuwe kabinet van 6 naar 9 procent. Haagse bronnen bevestigden dat op 6 oktober. Dat lage btw-tarief geldt onder meer voor de dagelijkse boodschappen. De Nederlandse groente- en fruit-lobby, supermarktorganisatie CBL en organisaties en onderwijsinstellingen die een gezonder eetpatroon in ons land voorstellen, tonen zich verbolgen. Het nieuwe beleid zou de gang naar een gezondere consumptie in de weg staan.
Door Cécile Janssen - Foodlog
Van het Groenten- en Fruithuis ontving de pers zojuist het volgende bericht:
Een van de maatregelen uit het nieuwe regeerakkoord, die is bevestigd door bronnen in Den Haag, is verhoging van het lage BTW tarief van 6 – 9 procent. Dit betekent o.a. een hogere prijs voor groenten en fruit. Een maatregel die op korte termijn geld oplevert voor de nationale schatkist, maar waarbij de samenleving op de langere termijn de rekening krijgt gepresenteerd in de vorm van hogere kosten voor de gezondheidszorg en voor duurzaamheid.
In dit kader pleitte een coalitie met onder ander Natuur & Milieu, CBL, HAS Hogeschool, Erasmus MC, Wageningen Universiteit en Research, Vrije Universiteit Amsterdam en de NPHF juist voor een 0-tarief voor groenten en fruit.
Begin dit jaar is na lang overleg tussen het ministerie van Economische Zaken een coalitie van bedrijven en organisaties uit de gezondheidszorg, NGO’s en de groente- en fruitsector het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit gestart. Doel is met de inzet van alle partijen een gedragsverandering te bereiken die leidt tot een hogere consumptie van groenten en fruit. Het klinkt tegenstrijdig als de overheid enerzijds geld vrijmaakt voor gedragsverandering naar een hogere consumptie van groenten en fruit en tegelijkertijd een prijsverhoging op deze producten wil doorvoeren.
Ook het WRR-rapport is duidelijk: Nederland moet minder vlees en zuivel produceren. Er moet veel meer aandacht komen voor duurzaamheid bij voedselproductie. De overheid moet ingrijpen om de consumptie van zout, suiker en vet te verminderen. Groenten en fruit duurder maken door middel van hogere BTW passen niet in dit rijtje.
Dit en meer heeft de coalitie enkele weken geleden geschreven in een brief aan formerend informateur Gerrit Zalm.
Bijgaand ontvangt u de brief met motivatie van de aangesloten organisaties waarom wij van mening zijn dat een verhoging van het lage BTW tarief nadelige gevolgen zal hebben op de consumptie van groenten en fruit en daarmee op een gezonde samenleving.
- De brief is mede verzonden namens:
- NPHF Federatie voor Gezondheid
- Erasmus MC en Voorzitter Platform Gezonde Voeding 0-4 jarigen
- Centraal Bureau Levensmiddelenhandel
- HAS Hogeschool
- Wageningen UR
- Natuur en Milieu
Vrije Universiteit Amsterdam
De brief die de organisatie verzond aan informateur Zalm is hier te vinden. Het kabinet wil de inkomstenbelasting verlagen en verhoogt daarom andere belastingen. Dat geeft de burger, volgens de nieuwe coalitie, meer vrijheid bij de besteding van zijn inkomen.